Москва с ответни мерки срещу България след отнемане на акредитацията на руски журналист

„Русия ще предприеме ответни мерки срещу действията на българските власти срещу кореспондента на "Российская газета" в България Александър Гацак, чиято акредитация беше отнета и той беше уведомен за предстояща екстрадиция“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

"Кореспондентът на "Российская газета" в България Александър Гацак получи "черен печат" от местните власти - акредитацията му беше отнета и му беше съобщено за предстояща екстрадиция", написа дипломатът в канала си в Telegram. "Това е поредният незаконен ход на НАТО срещу руските журналисти, които те маниакално ни преследват. Ще предприемем ответни мерки".

По-рано, както съобщиха за ТАСС от пресслужбата на изданието, българското външно министерство без обяснение отмени акредитацията на кореспондентът на "Российская газета" Александър Гацак и го заплаши с екстрадиция.

Ехото на отмъщението

Съобщението на Захарова разкрива стратегията "отмъщение за отмъщение", като Русия отговаря директно на възприетата обида, като експулсира над 20 германски дипломати от своята територия. Този ход отразява по-ранното решение на Германия да изгони руски дипломати - мярка, продиктувана основно от опасения за дейността на руското разузнаване. Германските служби за сигурност смятат, че руските представители са се възползвали от дипломатическия си имунитет, за да вербуват информатори за саботаж или разпространение на дезинформация.

Това ескалиращо напрежение между Русия и западните държави идва на фона на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Войната доведе до това, че Германия, наред с други страни, се стреми да намали зависимостта си от руските енергийни доставки. Следователно експулсирането на дипломати е нещо повече от дипломатически шахматен ход; то е израз на дълбоко вкоренено геополитическо напрежение./БГНЕС