Може ли плетенето да забави глобалното затопляне?

Докато кризата с климата се разраства и марките за бърза мода все по-често са обект на нападки за ролята им в увреждането на планетата, плетенето става все по-популярно, а според някои то може да допринесе за забавяне на глобалното затопляне, съобщи „Евронюз“.


През септември Лион беше в разгара на преждата, тъй като френският град беше домакин на фестивал на плетенето.

В условията на продължаваща климатична криза, за чието задълбочаване отчасти се обвинява модната индустрия, много любители на модата търсят алтернативи.

Плетенето е хоби, което е сравнително лесно за усвояване и е известно, че е пристрастяващо, когато го усвоите. Освен това то е продължение на идеята "направи и поправи", която все повече се възприема от хората.

Какъвто и да е сезонът, на подиумите в четирите модни столици - Лондон, Ню Йорк, Париж и Милано, вероятно ще видите някаква форма на плетиво.

Италианската луксозна къща Fendi изпрати модели на подиума в различни варианти на тази материя като част от колекцията си за пролет/лято 2024 г. - и те не бяха сами.

"При трикотажните платове не е необходимо да изглеждат абсолютно перфектно, има красота в несъвършенствата на плетивото, вижте само новата колекция AW23 на Vivienne Westwood", каза модният анализатор Дженифър Валдердорф.

На този подиум бяха представени безброй "разплетени" артикули, включително изтъркан сиво-кафяв пуловер с отпечатан върху него мотив на маймуна от пролетната колекция на Westood за 1993 г. - опирайки се на идеята, че дрехите не трябва да бъдат "носени веднъж и след това изхвърлени".

Мили Абрамс от Tribe Yarns е съгласна с това, че популярността на трикотажните облекла на модния подиум и носени от известни личности вдъхновява много хора.

"Плетенето обикновено е заклеймявано като старомодно и остаряло. Въпреки това напоследък се наблюдава вълна от знаменитости и инфлуенсъри, които популяризират плетената мода, което доведе до рязък обрат в популярността на занаята. По-младите поколения вече използват плетенето като забавен и модерен начин да изразят себе си, като създават стилни и уникални модни визии с ограничен бюджет", каза Абармс.

"Плетенето е бавен процес и всяка дреха може да отнеме много време, което означава, че хората, които сами изработват дрехите си, ще имат по-малък и по-подходящ гардероб и е по-малко вероятно да купуват артикули от бързата мода, които няма да носят", твърди Реймънд Лам, моден експерт от Vendula London.

"Дрехите от бързата мода обикновено не са проектирани да издържат много дълго, а понякога материалите не са достатъчно издръжливи, за да си струва да се поправят. Като плетат сами дрехите си, производителите контролират какво използват и могат да гарантират, че използват висококачествени материали, които да гарантират дълготрайността на дрехата", каза още Лам.

"Влакната, използвани за плетене, по-често са естествени или естествени смеси, което ги прави по-устойчиви от синтетичните материи", заяви модният експерт и добави, че хората, които се посвещават на проектите си за плетене, "изпитват чувство на гордост от това, че носят изделия, които сами са направили от нулата".

Освен че са много по-подходящи от евтините, масово произвеждани дрехи от рафта, много фенове на модата, които са се захванали с плетене, казват, че това е начин да си осигурят уникална дреха, съобразена точно с техния стил.

"Плетенето е най-добрият занаят за насърчаване на устойчивата мода и борба с изменението на климата. Тъй като все повече хора сами създават модни артикули, това на свой ред означава, че търсенето на бърза мода е по-малко", обясни Мили Абрамс.

„Причината? Плетенето спомага за намаляване на емисиите на парникови газове чрез осигуряване на висококачествени и дълготрайни части от облеклото, което води до по-малко гардероби за еднократна употреба... Това гарантира по-малка нужда от многобройни части от облеклото и по-скоро по-малък гардероб, пълен с любими неща", добави Абрамс./БГНЕС