МС отпуска 27,5 млн. лв. на земеделците

Министерски съвет отпуска 27,5 милиона лева за подпомагане на земеделските производители. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

„Днес с едно от решенията на Министерски съвет ще отпуснем 27,5 милиона лева за подпомагане на земеделските производители. Заедно с още 20 милиона лева, които вече са отпуснати от ДФ „Земеделие“, осигуряваме общо сумата от 47,5 милиона лева, които бяха свързани със споразумението, подписано на 20 септември с аграрния сектор“, заяви акад. Денков.

„Днес отпускаме и 16 милиона лева за подпомагане на земеделските производители, които използват напояване, това са основно малки и средни производители, с тази подкрепа се покрива 80% от цената за напояване, тоест хората ще заплащат само 20% от цената“, каза премиерът.

Акад. Денков заяви, че ще бъде изпратено и писмо до еврокомисаря по земеделието и храните. С него страната ни ще поиска премахване на тавана, свързан с подпомагане на производителите след затрудненията, които са изпитали след започването на войната в Украйна.
Премиерът добави, че така ще бъдат изпълнени част от точките, залегнали в споразумението със земеделците. /БГНЕС