След месец протести: Полицията премахна блокадите (ОБОБЩЕНИЕ)

Около 4:15 часа тази сутрин служители на МВР започнаха да премахват блокадите от кръстовищата София, предаде репортер на БГНЕС.

За по-малко от час всички палатки и личният багаж на протестиращите бяха прибрани на тротоара. Обитателите на лагера са имали време да приберат личните си вещи, след което палатките са бли натоварени на камион.

Мая Манолова и Арман Бабикян са били на кръстовището, Бабикян е бил задържан. Взети са му показания. Той заяви, че срещу него не е приложена сила от полицията. По отношение на другите протестиращи полицията ги е изблъсквала, за да разчисти кръстовищата. По неофициална информация сред задържаните е и Пламен Даракчиев.

„Барикадите ще ги изградим отново, само че този път ще са в цялата страна... В действия на МВР не се възстановява обществения ред, а установяване на корупционен ред“, заяви пред бТВ адвокат Николай Хаджигенов, който е част от така нареченото „Отровно трио“, което включва още Арман Бабикян и проф. Минеков.

Протестите започнаха преди месец , а блокадите преди десетина дни. По неофициална информация част от протестиращите са арестувани.

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив беше премахнат от полицията малко преди 5 часа. На 60 души са съставени актове за административни нарушения.

Във Варна полицията е преместила палатковия лагер на кръстовището пред общината. В момента той е на тротоара и движението в района е освободено. Има двама задържани, които са пуснати малко по-късно.

В Стара Загора през нощта и палатките на протестиращите в антиправителствените демонстрации са били избутани от силите на реда в полянките около летището в града.

Лагерът стоя около седмица, като протестиращите блокираха напълно движението в района, пропускаха само линейки и коли със специален режим на движение.

"На територията на няколко населени места в страната се провежда специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред", съобщиха от пресцентъра на МВР. Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани. "МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната. Отново призоваваме както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната", съобщиха още от МВР. Задържани са 12 души - 8 за неизпълнение на полицейски разпореждания, и 3 за установяване на самоличност. Арман Бабикян също бе арестуван за "нарушение на обществения ред". В кратко изявление пред медиите той се закани, че протестите продължават и палатковите лагери ще бъдат възстановени. Един месец викове „Оставка“ под прозорците на властта Точно 30 дни продължават антиправителствените протести, провеждани в София и други градове на страната. Въпреки риска от зараза с коронавирус, всяка вечер недоволни граждани се събират в центъра на столицата, за да викат „Оставка“ под прозорците на Министерския съвет. Исканията на демонстрантите, чиято гражданска енергия ту изглежда, че стихва, ту отново се разпалва с пълна сила, също остават без промяна – оставка на целия кабинет, начело с премиера Бойко Борисов, както и оттегляне на главния прокурор Иван Гешев. Ходене на плаж и спецакция в президентството прераснаха в масов протест Причините за обществото недоволство са различни и разнообразни, но като конкретен повод за излизането на хора по площадите могат да се посочат две събития. Първото – дебаркирането с лодка на плаж „Росенец“ от страна на лидера на „Да, България“ Христо Иванов, осъществено на 7 юли и излъчвано на живо в социалните мрежи. Заедно със свои съпартийци Иванов се опита да достигне до брега на морското имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който е публична държавна собственост, а като такава следва да е достъпен за всички, но бе спрян от анонимни гардове, които по-късно се оказаха служители на Националната служба за охрана (НСО).

Второто – съвместна акция на СДВР и прокуратурата сутринта на 9 юли, когато въоръжени мъже нахлуха в президентството, за да обискират кабинети, свързани с досъдебното производство срещу секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов. Румен Радев подкрепи гнева по улиците Още в първия ден на протеста държавният глава слезе сред хората, а заедно с вицепрезидента Илияна Йотова се сля с тълпата. Заради жеста си с вдигнат над главата юмрук Радев получи редица критики, че се държи не като обединител, а като разединител на нацията. „Да си върнем България!“ и „Мутри, вън!“ – заяви тогава президентът, а два дни по-късно поиска оставката на правителството в официално обръщение към нацията.

Управляващите отговориха с организиран митинг в тяхна подкрепа На 10 юли автобуси с членове и симпатизанти на управляващите от ГЕРБ започнаха да пристигат в София, за да се включат в митинг за подкрепа на правителството. Хиляди души с партийни знамена се събраха на Ларгото пред Министерския съвет, за да изразят подкрепата си за кабинета и водената от него политика. Пред тях същата вечер речи държаха премиерът Бойко Борисов, председателят на кабинета Цвета Караянчева, министри и депутати от управляващата партия. Помощ дойде и от Брюксел – същият ден излезе новината, че България влиза в чакалнята на Еврозоната, а в защита на управляващите пристигна и писмо от Европейската народна партия. Борисов: Във властта ни задържа единствено отговорността Единственото, което ни задържа във властта, е отговорността, заяви премиерът Борисов в едно от многобройните си включвания на живо във Фейсбук в първите дни на общественото недоволство и бе категоричен, че няма да подава оставка. Министър-председателят съзря и заговор между президента Румен Радев, ДПС и „Да, България“ за сваляне на законно избраното правителство. Смущаващи кадри на полицейско насилие Два видеоклипа, на които се вижда как униформени удрят и влачат вече задържани и приведени в безпомощно състояние протестиращи, се появиха в социалните мрежи на 11 юли. Тогава няколко младежи осъмнаха в болница със сериозни травми, а Столичната дирекция на вътрешните работи стартира проверка. Тя завърши с установено превишаване на служебните правомощия от страната на четирима униформени от отдел „Специализирани полицейски сили“. Така и не стана ясно обаче какви ще бъдат техните наказания. При проверката е установено още, че общо седем протестиращи са пострадали вследствие на полицейско насилие.

Плакати и послания „Гешетурата няма бъдеще“, „Помощ! Обграден съм от тулупи“, „МАЯ и БСПЕевски, вие не сте промяна! Помним 2013-та! Черепите и голите глави – вън!“, „България не ви е ФЕРМАТА на Оруел“, „Феодализмът е история“, „Родолюбието ни обединява“, „Бойко, жена не съм свалял толкова, колкото теб!“, „Няма леви, няма десни, на всички сме ви бесни“. Това са само една малка, част от посланията, които протестиращите отправяха със своите плаката към властта. Разбира се виковете „Оставка“, „Мафия“ и „Мутри, вън“ съпътстват всяка проява на обществено недоволство. Имаше и различни пърформанси, в които хората простряха „мръсните дрехи на Борисов“ пред Министерския съвет, „биха му дузпата“, „погребваха управлението“ и хвърляха яйца, домати и тоалетна хартия. Иван Гешев: Категорично няма да подам оставка На 16 юли, по време на едно от пътуванията си из страната, главният прокурор Иван Гешев заяви, че категорично няма да подаде своята оставка, за което настояват протестиращите и президента Радев. „Продължавам борбата с мафията и битовата престъпност. Работя за хората“, заяви ръководителят на държавното обвинение. Ремонт на кабинета След като получи остри критиките за влияние на ДПС в правителството и дори квота от министри, премиерът Бойко Борисов заговори за евентуални рокади в кабинета. Първоначално спряганите имена бяха на Младен Маринов (вътрешните работи), Владислав Горанов (финанси) и Емил Караниколов (икономика). Въпреки че някои от тях категорично заявиха, че нямам никакво основание да се разделят с постовете си, оставките им станаха факт на 24 юли. Нещо повече – напусналите министерските си кресла бяха с двама повече – здравният министър Кирил Ананиев, който пое финансовото министерство и министърът на туризма Николина Ангелкова, която бе заменена от вицепремиера Марияна Николова. Ръководството на МВР пое директорът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски, здравното - директорът на Александровска болница проф. Константин Ангелов, а икономическото – доскорошният заместник министър Лъчезар Борисов. Смените в правителството обаче не успяха да тушират напрежението, а общественото недоволство продължи да се излиза в София и другите градове. От протести към блокади и гражданско неподчинение Протестите и мирните шествия по улиците и булевардите на София в един момент прераснаха в блокади на ключови кръстовища. Протестиращите първо си устроиха палатков лагер на „Орлов мост“, парализирайки цялото движение в района, а малко по-късно преминаването на автомобили по „Цар Освободител“ в района между Президентството и бившия Партиен дом също бе преустановено.

Блокади имаше и в други градове на страната, както и на някои важни пътни артерии. Майките от инициативата „Системата ни убива“ пък проведоха автошествие от София до Банкя, поставяйки черни чували с надпис „Оставка“ пред къщата на премиера“, с което пък си навлякоха голямо обществено недоволство и обвинения в нарушаване на личното пространство. В деня на шествието с автомобили майките се опитаха да стигнат с буса си до Орлов мост, но бяха спрени от органите на реда на кръстовището пред Софийския университет, където се стигна до напрежение, а столицата осъмна с поредната блокада. Напрежение на партийния форум на ГЕРБ Преди два дни управляващите от ГЕРБ организираха Национална конференция на партията, на която лидерът Бойко Борисов очерта политическата ситуация в страната, заявявайки, че е готов по всяко време да си тръгне от властта, но правителството да продължи да работи. Партийният форум, провел се на открито в „София Тех Парк“, бе белязан от прояви на напрежение. До ситуацията се стигна точно по средата на речта Борисов, когато млад мъж се изправи встрани от сцената и започна да вика с висок глас „Браво, Бойко“, а след това да цитира нецензурни думи от изтеклите в аудиозаписи, на които се чува глас, наподобяващ този на премиера.

„Има и такива, но това е демокрацията“, реагира от своя страна Борисов от сцената. Организаторите също реагираха и изведоха младия мъж в периферията на събитието. Там обаче се стигна до физически сблъсък и размяна на удари, в които участваха мъже с цивилни дрехи, без отличителни знаци. След края на форума хората, които отговарят за връзките с обществеността в партията, се оплакаха от провокатори, умишлено дошли на конференцията. Една от пиарките в земеделското министерство разказа, че провокатор си позволил да счупи телефон на журналист и да отнеме от ръцете нейния собствен такъв. До по-сериозни сблъсъци не се стигна, а целият форум се проведе на фона на протест, блокирал част от кръговото кръстовище на 4-ти километър. По-късно протестиращи се опитаха да спират и автомобилите на партийните активисти, излизащи от паркинга на спортната зала „Арена Армеец“, но бяха възпрепятствани от органите на реда. /БГНЕС