На 85 години си отиде легендата на аржентинския и световен футбол Сесар Луис Меноти

Сесар Луис Меноти, който изведе Аржентина до световната титла през 1978 година, е починал на 85-годишна възраст, съобщиха от местната футболна федерация.

Меноти, роден през 1938 г. в Росарио, Аржентина, има 11 мача с националния отбор на страната през 60-те години на миналия век и след това е треньор на 11 клуба - на някои от които повече от веднъж, и на два представителни тима по време на треньорска кариера, която продължава 37 години. Най-запомнящото му се постижение е през 1978, когато извежда "Албиселесте" до световната титла. Година по-късно той прави шампион и отбора до 20 г., а философията му за футбол е романтична във време, в което Аржентина е изградила репутация за циничен подход, който неведнъж преминавал в насилие.

На финала през 1978 домакините от Аржентина побеждават Нидерландия с 3:1 след продължения. Марио Кемпес отбелязва два от головете срещу "лалетата", които са без легендата Йохан Кройф, който отказва да играе на турнира. През 1979, с Диего Армандо Марадона в състава, който не е предпочетен за Световното година по-рано, аржентинците стават първенци на планетата и до 20 г., надигравайки Съветския съюз с 3:1. Меноти се разделя с националния отбор след Мондиала през 1982 в Испания. Аржентина отпада от надпреварата след поражение от Бразилия във втория кръг - мач, в който Марадона е изгонен. Начело на Барселона на клубно ниво той печели две купи за два сезона, които са и последните в треньорската му кариера.

Като футболист Меноти играе като нападател, а кариерата му започва в Росарио Сентрал. Впоследствие преминава в Бока Хуниорс, където става шампион на страната, след това играе за Ню Йорк Дженералс, както и за Сантос, където е съотборник на бразилската икона Пеле. /БГНЕС