На извънредно заседание НС избира нов управител на НЗОК

Днес на извънредно си заседание Народното събрание депутатите трябва да гласуват кандидатурите за управител на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/.


Като фаворит за управител НЗОК се сочи кондидат от ГЕРБ-СДС Иванка Динева, която бе и подуправител на НЗОК. От БСП издигнаха кандидатурата на проф. Жени Стайкова, която е от своя страна е преподавател в Медицинския университет с дългогодишен опит.

Националната здравноосигурителна каса се състои от Централно управление - със седалище в София, и районни структури във всеки от 28-те областни центрове на България. Основна цел на НЗОК е да осигурява и гарантира свободен и равнопоставен достъп на осигурените лица до медицинска помощ - чрез определен по вид, обхват и обем пакет от здравни дейности, както и свободен избор на изпълнител, сключил договор с районна здравноосигурителна каса.

С дейността си Националната здравноосигурителна каса цели подобряване на качеството на живота на българските граждани чрез регулиране и повишаване на социалната, здравната и икономическата ефективност на разходите за здравеопазване; подобряване на качеството на предоставените услуги и на равнопоставеността при тяхното използване; въвеждане на механизми за достойно заплащане на медицинските специалисти, както и положителна промяна в отношенията между лекар и пациент. /БГНЕС

Тагове: