Наблюдателите на ОССЕ: Държавните ресурси дадоха голямо предимство

Общият извод е, че на парламентарните избори основните свободи бяха зачетени. Масивното използване на държавни ресурси дадоха на управляващата партия голямо предимство. Кампанията се фокусира върху личности, а не платформи и имаше обществено разочарование.

Това каза на пресконференция Артур Герасимов, специален координатор и лидер на краткосрочната ОССЕ мисия за изборите, който посочи част от заключенията на наблюдателите на парламентарните избори у нас, предаде репортер на БГНЕС.

„Техническите аспекти на изборите бяха ефективно управлявани въпреки предизвикателствата заради пандемията. Правната рамка ни дава адекватно провеждане на демократични избори, но дългосрочни притеснения относно ключови аспекти на процеса остават неразрешени. Недостатъци в самото изпълнение подкопаха надзора на финансиране на кампанията и изборните диспути”, посочи той.

Герасимов отправи критики по отношение на медиите в България.

„Медиите нямаха аналитични репортажи, предоставяха ограничено покриване на новините, свързани с кампанията, което оказа влияние върху способността на гласоподавателите да направят информиран избор. Забелязваме, че медийната собственост в България е много силно концентрирана и е предмет на политическо влияние, което оказа негативно влияние върху изборното разнообразие. Смятаме, че имаше ограничено покритие на изборите от страна на медиите и липсваха разследващи и аналитични репортажи. Имаше платена политическа реклама, която се представяше в новините. Това отне от способността на гласоподавателите лесно да се информират за политическите опции“, подчерта представителят на международната мисия, наблюдавала изборите у нас.

По отношение на самия изборен процес, той каза, че в секциите, които са посетили, той е бил прозрачен, а процедурите са били следвани.

„Машинното гласуване беше извършено ефективно, но беше спряно изцяло или временно в два избирателни района заради технически грешки“, коментира Герасимов и добави, че българите са имали възможност да изберат дали да гласуват машинно или с хартиена бюлетина.

Алфред Хир, член на швейцарския парламент и ръководител на ПАСЕ, заяви, че преди три седмици е посетил София, за да оцени предизборната кампания и готовността за провеждане на изборите.

„Парламентарната Асамблея наблюдава всички избори, провеждани в България от 1990 г. насам. Вчера наблюдавахме протичането на изборите. Значителен брой от изборните секции бяха недостъпни за хора с физически увреждания. В някои от изборните секции се бяха образували опашки заради правилата за спазване на социална дистанция поради пандемията”, каза той.

Хир добави, че машинното гласуване при някои хора е отнело повече време, тъй като не са били информирани как се работи с устройството.

По отношение на твърденията за купени гласове, контролиран вот, сплашване на избиратели, той призова властите да проведат своите разследвания и да информират Асамблеята за резултатите, преди провеждането на следващите избори.

„Бяхме информирани за няколко случая за купуване на гласове“, добави още Алфред Хир.

Ръководителят на Ограничената мисия за наблюдение на изборите от Службата за демократични институции и права на човека Корийн Йонкер заяви, че притеснителното за екипа ѝ били дискриминационни коментари към определени групи от обществото по време на кампанията.

Йонкер обърна внимание и на финансирането на кампанията и посочи, че то е било компрометирано, защото не всички участници в кампанията са имали равен достъп до финансиране.

„Липсата на ограничения за дарения на партиите подкопа равната основа между различните играчи и кандидати. Масивното използване на административни ресурси разми линията между държавата и партията, което не отговаря на ангажиментите, поети към ОССЕ“, коментира тя. /БГНЕС