Най-голямата градина с лалета в света чества 75-ти юбилей

Най-голямата градина с лалета в света отвори врати за посетители на 21 март за 75-ото си издание, като се очаква стотици хиляди хора да се насладят на зашеметяващото разнообразие от цветовете на седем милиона луковици в западния холандски град Лисе.


В парк "Евкенхоф", югозападно от Амстердам, в сърцето на "страната на луковиците", на площ от 32 хектара са разположени милиони лалета във всички цветове, както и други цветя.

Паркът е популярна туристическа атракция - 1,4 млн. посетители през миналата година - и претендира да е едно от най-фотографираните места в света.

"За пръв път съм тук и съм толкова развълнувана, че ще стана свидетел на 75-годишнината", казва Росел Брюър, 41 г.

Специално за случая тя си беше купила розова рокля, бродирана с лалета.

"Тук е наистина готино. Харесва ми как мирише въздухът", добавя Кам Ъптън, който за първи път посещава града и е родом от Колорадо.

37-годишната Ниша Касилия-Равиндран от Индия каза, че е "малко разочарована", защото много от лалетата все още не са цъфнали напълно.

"Надяваме се да отидем и до полетата с луковици навън, за да видим някои лалета", казва тя пред АФП.

Кеукенхоф води началото си от 1949 г., когато група износители и производители на луковици го откриват като витрина за своята продукция.

Освен туристите от над 100 държави, той се оказва привлекателен и за кралските особи, като крале и кралици от няколко европейски държави са присъствали на тържественото откриване на сезона през годините.

Тази година сред многобройните акценти на изложението са златистожълто лале, кръстено на крал Чарлз III и музикална феерия в чест на 75-годишнината на Keukenhof с участието на холандската оперна певица Летисия Герардс./БГНЕС