НАП: Над 70% от хората подават данъчната си декларация онлайн

Посрещане данъчната кампания за 2024 г с нови надградени услуги, които гражданите могат да ползват през цялата година за извършване на справки и на плащания.


Е-услугите пестят много време и средства на гражданите.

Над 70% от физическите лица подават онлайн декларацията си.

Това заяви заместник изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Милена Кръстанова, предаде репортер на БГНЕС.

Данъчната кампания започва от днес и вече могат да се подават годишните данъчни декларации за доходите по електронен път или на хартиен носител в офисите на НАП, или по пощата, каза Кръстанова.

Боряна Георгиева, директор на Дирекция "Обслужване", отбеляза, че традиционно декларацията изглажда както в досегашния си вид. "Освен общата тяло, има и приложения към нея", подчерта тя и уточни, че подаването на декларацията следва да бъде направено в срок до 30 април т.г.

Георгиева обясни, че заплащането на дължимия данък се извършва по сметка за данъци в БНБ и допълни, че е важно физическите лица да знаят, че е водеща датата, на която парите ще постъпят по сметката на НАП. Тя призова физическите лица да уточнят каква е политиката на съответната банкова институция, така че да може лицето да няма лихви.

"Ако лицето заплати чрез физически или виртуалния пост на НАП, това ще гарантира, че техните задължения ще постъпят в срок и няма да има закъснение", каза още директорът на Дирекция "Обслужване".

Възползвайки се от ранно деклариране на данъците си, физическите лица ще могат да ползват 5% отстъпка, ката отстъпката не може да надвишава 500 лв. Важно условия за отстъпката е лицето да няма стари задължения.

"Парите, които ще платите за стари задължения, ще отидат за погасяване на старите задължения, т.е. те няма да стоят някъде. Ако не сте ги платили – ясно. Ако сте ги платили вече и продадете декларация, ще можете да ползвате облекчение", уточни още Георгиева, като поясни, че могат да се погасяват и стари, и нови задължения.


"Ако подаваш декларация и по тази декларация имаш невнесен данък, няма да ползваш облекчение", допълни тя.

Нина Младенова, държавен експерт по приходите в Дирекция "Обслужване",

също каза, че към момента на подаване на декларацията физическите лица не трябва да имат задължения към НАП.

Най-вероятно декларациите, които ще бъдат подадени, ще надхвърлят 700 хил.

Масово се използват облекчения за децата. От НАП, обаче, не разполагат към момента с данни за сумата, която за м.г. са успели да си спестят родителите въз основа на данъчното облекчение.

Николай Мишовски, директор на Дирекция "Информационен център", коментира, че трябва да се прави разлика между невнесен данък. "Изискването по закон, за да ползвате данъчно облекчение е да нямате просрочени задължения. Подаването на декларацията онлайн отнема между 8 и 10 мин. Попълването е изключително лесно и бързо", заяви той.

За 2023 г. "няколко хиляди пъти са подадени сигнали за неиздадени касови бележки". "Реакцията на НАП обикновено е в рамките на няколко дни да бъде образувана проверка, някои сигнали водят до ревизия", обясни Мишовски и добави, че н рамките на месец клиентът, подал сигнала, ще получи отговор.

Росен Иванов, директор на Дирекция ДОМ, отбеляза, че това са ситуации между клиент и търговец и в този процес НАП не участва пряко. Той призова хората, ако някъде им се отказва издаване на касови бележки, да сигнализират, за да може да се извърши проверка. "НАП е готова да съдейства на сигнали", увери той.

По време на пресконференцията представителните на медиите изразиха недоволство, че изпълнителният директор на НАП Румен Спецов не присъства. /БГНЕС

Тагове: