Напредък на преговорите за разрешаване на спорове в СТО

Разговорите за съживяване на системата за уреждане на спорове на Световната търговска организация напредват и изготвянето на споразумение трябва да започне през следващите месеци, заяви официален източник от търговската сфера.


Служителят заяви, че страните "са постигнали разбирателство по 80 % от разглежданите въпроси, които вече са готови да преминат към процеса на изготвяне".

Що се отнася до останалите 20%, половината от темите "са близо до достигане на необходимото ниво на зрялост", за да се започне изготвянето на проекта, но другата половина са "изключително чувствителни въпроси, за които членовете все още имат различни концептуални виждания за това как да ги решат", каза служителят, цитиран от АФП.

Обикновено СТО е затворена през август, така че процесът на изготвяне на проектите няма да започне преди септември.

Вашингтон отдавна се оплаква от системата за уреждане на спорове на СТО, особено от нейния Апелативен орган, като твърди, че е несправедливо третиран.

Апелативният трибунал, наричан Върховния съд на световната търговия, е замразен от края на 2019 г., след като САЩ под ръководството на президента Доналд Тръмп блокираха назначаването на нови съдии и поискаха сериозна промяна.

Администрацията на президента Джо Байдън, изрази готовност Съединените щати отново да участват по-активно в многостранните организации.

Тя иска да реформира СТО, включително системата за уреждане на спорове, за да я направи по-ефективна.

Но въпреки това Съединените щати продължиха да блокират процеса на подбор, целящ попълване на свободните места в апелативния съд на системата.

В документ, представен в СТО на 5 юли, Вашингтон заяви, че възнамерява да "играе водеща роля във всички области, в които можем да допринесем, включително в реформата на системата за уреждане на спорове".

"Една добре функционираща система за уреждане на спорове подпомага всички членове на СТО при разрешаването на техните спорове по ефикасен и прозрачен начин, като по този начин ограничава ненужната сложност и прекомерното тълкуване, които са характерни за уреждането на спорове през последните години", се казва в документа.

В края на последната министерска конференция на СТО през юни 2022 г. членовете приеха текст, в който се призовава за подобряване на всички функции на СТО, която почти не е променяла правилата си от създаването си през 1995 г.

В него се призовава системата за уреждане на спорове да започне отново да функционира пълноценно до 2024 г.

Целта е споразумението да бъде подпечатано по време на следващата министерска среща на СТО, която ще се проведе в Абу Даби в края на февруари. /БГНЕС