Наско Сираков не уважи честванията на годишнината на Левски

Ръководството, представителният отбор, деца от Академия „Левски“, ветерани, служители на ПФК Левски и привърженици на тима поднесоха венци и цветя на Могилката в градинката на 22-ра гимназия в София по случай 109-та годишнина от основаването на клуба, предаде репортер на БГНЕС. На събитието обаче не присъства собственикът на "сините" Наско Сираков.


Ръководството на "сините" бе представено от члена на Надзорния съвет и временен изпълнителен директор Даниел Боримиров, който обясни, че Сираков има основателна причина, за да не присъства на Могилката, където се бяха събрали стотици фенове на отбора. "Г-н Сираков имаше ангажимент и вчера ми сподели, че няма да бъде в София. За да не бъде днес тук, има основателна причина. Не мисля, че всичко, което се случва в клуба, трябва веднага да се изнася в медиите. Има някаква последователност, така че когато има нещо официално, вие ще го разберете", каза Боримиров относно информациите, че "сините" са избрали нов старши-треньор - Саво Милошевич.


"Първо искам да честитя празника на всички българи и на всички левскари. Не сме си говорили с феновете, аз поддържам комуникация с доста от тях. Да, някои ни подкрепят, други - не, но повечето ни подкрепят. Разбира се, че плащаме, както имаме споразумение с НАП", допълни Боримиров, който каза, че в клуба се работи и по селекцията.


Преди това на Могилката "синият" фен Пепи Димитров припомни историята на основаването на клуба, след което отправи критики към собственика Наско Сираков. "Тези момчета (основателите) за повече от сто години ни оставиха едно верую - Левски, истината, свобода! На днешния празник виждам и усещам, че много хора не са така щастливи, както бяхме всички ние на този ден миналата година, Сектор Б е с обърнати знамена. Искам да се обърна към мажоритарния собственик на Левски, Наско Сираков, не го виждам, за да го гледам в очите. Той явно е забравил някои неща, които лично той ги е казал. Преди три години и десетина дни в една национална медия той излезе и каза: "Аз искам да стана приносител на акциите на Левски, ще бъда само приносител, с мен ще бъдат собственици Бобата Жечев, Кирил Ивков, Стефан Аладжов, Георги Цветков, всички фенове на Левски. Акциите не са оръжие, те са средство за работа". Всичко това са цитати", каза Димитров.

На днешното честване присъстваха легендата на Левски Кирил Ивков и неговият син Ивайло, който наскоро бе освободен от позицията изпълнителен директор на клуба, както и много представители на организираните фенове.

Ето какво пише официалният сайт на Левски за основаването на клуба:

На 24 май 1914 г. на площадката на „Могилката“ се събират 20-30 ученици, предимно от II мъжка гимназия, които провеждат учредително събрание за образуване на официален спортен клуб. За съжаление, от това събрание не е останал никакъв официален документ. Затова сме принудени да се осланяме на спомените на някои от учредителите, изказани преди половин век при честването на 50-годишния юбилей на клуба. Ето какво казва един от учредителите Георги Манолов през 1964 г. пред в. „Народен спорт“: „Бяхме група приятели, 15-17-годишни, от квартала около „Патриарх Евтимий“, „Витоша“, „Цар Асен“ и съседните улици. Всички бяхме ученици, повечето от бившата втора мъжка гимназия в София. Ритахме топката (с дълги панталони, с обикновени обувки и горни ризи) най-често в обширния двор на бившия I-VI полк (сега градината на ъгъла на „Патриарх Евтимий“ и „Витоша“ ), зад който започваше просторно поле. Други ученически групи от махалата играеха на съседни удобни места. Постепенно в нас назря идеята да се организираме и да образуваме свой спортен клуб по подобие на тия, които вече съществуваха в София. Тази идея се осъществи окончателно на 24 май 1914 г. на „Могилката“ – игрището на втора мъжка гимназия (близо до гарнизонната фурна). Там се събрахме участниците от махленските групи и тържествено основахме нашия клуб. Постави се въпросът за името. Някои от участниците лансираха имена на прочути чужди клубове, които по онова време бяха популярни у нас. Тогава Борис Василев стана и предложи името на Апостола Левски. То се прие възторжено от всички. Това беше и кръщението на нашия клуб. формирахме три футболни тима, като за капитан на първия избрахме единодушно Спас Стоянов (той стана популярен сред цяло поколение софийски спортисти под името Папа Люро, художник)“. Учредителното събрание избира следното първо ръководство на спортния клуб „Левски“: председател Владимир Григориев (Владис), подпредседател Георги Манолов, секретар Крум Динков, касиер Борис Василев, членове Стефан Тошков и Анастас Янков и домакин Костадин Манолов. За контролна комисия са определени Зафир Абрашев, Крум Троянов и Любомир Чавдаров. С незначителни изменения това ръководство се запазва почти до 1919 г., като повечето от членовете му едновременно са и състезатели на футболния тим.

Въпросът за името на клуба предизвиква най-оживени дебати на Учредителното събрание. Първоначално се предлагат редица чужди наименования, като „Атлантик“, „Рапид“, „Експрес“ и др. Но дискусиите стихват, когато Борис Василев-Боркиша предлага: „Левски ще го кръстим!“. Ето какво казва за това самият кръстник на клуба: „Нa Учредителното събрание на „Могилката“ предложих Васил Левски за наш патрон, защото не исках в името на клуба ни да има чуждо влияние и защото се възхищавах от Апостола на свободата, виждах в него образец на смелост, ловкост и героизъм, на безпределна любов към народа и на готовност за саможертва в името на народа". /БГНЕС