НАТО модернизира флота от самолети за наблюдение

НАТО ще закупи шест самолета Boeing, които да заменят остарелия флот от самолети за наблюдение AWACS (ДРЛОУ), като по този начин ще увеличи възможностите на алианса да следи заплахата от Русия.


"Производството на шестте нови самолета Boeing E-7A Wedgetail ще започне през следващите години, като се очаква първите самолети да бъдат готови за оперативно дежурство до 2031 г.", заявиха от НАТО.

НАТО заяви, че съвместното придобиване от членовете на алианса представлява една от "най-големите покупки на способности в историята на алианса", но не посочи общата стойност.

Самолетите ще се управляват централно от алианса, вероятно от авиобазата в Гайленкирхен, Германия, като разузнавателните данни ще се споделят между 31-те членки.

"Оборудван с мощен радар, самолетът може да открива вражески самолети, ракети и кораби на големи разстояния и да насочва изтребителите на НАТО към техните цели", заявиха от алианса.

Съединените щати, Великобритания и Турция вече летят със самолети Wedgetail или планират да ги използват.

Миналата година британското правителство заяви, че изразходва 1,89 млрд. паунда (2,36 млрд. долара) за програма за придобиване на три самолета.

НАТО засили дейностите по наблюдение по източния си фланг след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

През януари алиансът разположи самолети AWACS в Румъния, която граничи с Украйна. /БГНЕС