Недостигът на лекарства достига рекордно високи нива в САЩ

В Съединените щати има по-голям недостиг на лекарства от всякога, съобщи Си Ен Ен.


Това показват данни на Американското дружество на системните фармацевти и Службата за информация за лекарствата към Университета на Юта.

За първи път организациите започват да проследяват недостига на лекарства през 2001 г. Преди това проблемът е достигал своя връх през 2014 г., когато е имало активен недостиг на 320 лекарства. През последвалото десетилетие нивата са колебливи, но от 2021 г. насам се наблюдава устойчива тенденция към повишаване - сега, през първите три месеца на 2024 г., бройката достига рекордните 323 лекарства.

"Отдавна е време да се сложи край на недостига", пише Пол Абрамовиц, главен изпълнителен директор на Американското дружество на системните фармацевти в здравеопазването, в публикация в блога си.

"Всички класове лекарства са уязвими от недостиг", казва той. Някои от най-обезпокоителните дефицити са свързани с генерични стерилни инжекционни лекарства, включително лекарства за химиотерапия на рака и лекарства за спешна помощ, съхранявани в болничните колички и процедурните помещения. Продължаващият национален недостиг на лекарства за лечение на синдрома на дефицит на вниманието/хиперактивност също остава сериозно предизвикателство за лекарите и пациентите.

Наред с 32-те лекарства за химиотерапия, които често липсват, петте категории лекарства с най-голям недостиг включват стимулатори на централната нервна система, антимикробни средства, хормонални агенти и интравенозни течности.

Базата данни за недостиг на лекарства се основава на доброволни доклади от практикуващи лекари, пациенти и други лица, които се потвърждават от производителите. Този списък често включва повече лекарства от броя, който се счита за недостиг от Американската администрация по храните и лекарствата, тъй като отразява по-широко въздействие върху доставчиците и пациентите.

Според правителствените данни средният недостиг на лекарства продължава около година и половина. Според анализ на консултантската фирма IQVIA повече от половината от случаите продължават повече от две години. А средностатистическият недостиг засяга поне половин милион пациенти, много от които са възрастни хора.

В основата са проблеми, свързани с производството и качеството, като например пропуски във веригата за доставки и прекратяване на производството.

Здравното министерство на САЩ публикува бяла книга, в която са изложени предложения за политики за намаляване на уязвимостта. Сред ключовите препоръки са сътрудничество с производители и болници, което има за цел да осигури прозрачност на пазара на лекарства и да стимулира инвестициите в устойчиви и разнообразни вериги за доставки.

Но Американското дружество на системните фармацевти в здравеопазването има "сериозни опасения" по отношение на някои части от това предложение, по-специално финансовите санкции за болниците, които не разполагат с необходимите ресурси, за да се справят с проблема.

"Всички знаем, че управлението не е достатъчно и не е устойчиво решение на задълбочаващата се криза. Предстои много работа на федерално ниво, за да се отстранят първопричините", подчертава Абрамовиц. /БГНЕС