Нетаняху и Байдън се спречкаха за разрешаването на конфликта в Газа

„Народната подкрепа за Израел в САЩ ще му помогне /на Джо Байдън/, да се бори до пълна победа над Хамас“, заяви във вторник министър-председателят Бенямин Нетаняху.


В изявление Нетаняху цитира социологически проучвания, според които повече от 80 % от американците подкрепят Израел за конфликта в Газа.

Коментарите му идват, след като президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че Израел рискува да загуби световната си подкрепа във войната.

Представители на САЩ заявиха, че работят по евентуално споразумение за прекратяване на огъня.

В изявлението си от вторник Нетаняху заяви, че от началото на конфликта той води кампания, която "се противопоставя на международния натиск за предсрочно прекратяване на войната и мобилизира подкрепа за Израел".

"Имаме значителни успехи в тази област", добави Нетаняху, като цитира неотдавнашно проучване, според което 82 % от американската общественост подкрепя Израел. "Това ни дава повече сили да продължим кампанията до пълна победа".

В понеделник Байдън заяви, че САЩ се надяват на прекратяване на огъня между Израел и Хамас в Газа "до следващия понеделник".

По-късно американският президент също така предположи, че Израел може да "загуби подкрепата на целия свят", ако "продължава да се държи с това невероятно консервативно правителство, което има".

Друго проучване, проведено от Асошиейтед прес и Норк, установи, че около половината от пълнолетните американци през януари са смятали, че Израел е "отишъл твърде далеч" - в сравнение с 40% през ноември.

На 27 февруари представители на Белия дом и Държавния департамент потвърдиха, че преговорите за временно прекратяване на огъня продължават, но отказаха да дадат подробности за същността на разговорите или за потенциалните срокове.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, заяви, че е постигнат "значителен напредък" по отношение на постигнатото миналата седмица споразумение, което позволи на заложниците да напуснат Газа и да бъде допусната хуманитарна помощ.

"Тази седмица надграждаме този напредък, а президентът и екипът му продължават да са ангажирани денонощно с множество партньори в региона", добави Кърби.

"Но както каза президентът само през последните около 24 часа, все още няма сделка. И има още много работа за вършене".

Кърби заяви, че прекратяването на огъня "с надежда" ще позволи шестседмична пауза, значително по-дълга от предишните паузи в боевете.

"Може би това би могло да доведе до нещо повече по отношение на по-добър подход за прекратяване на конфликта", каза той.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че американските дипломати, които работят с Катар, Египет и Израел, "се опитват да прокарат тази сделка докрай", но "в крайна сметка ще трябва Хамас да каже "да".

Представител на Хамас заяви по-рано пред BBC News, че приоритетите на групировката са свързани с прекратяването на военните действия, а не с освобождаването на заложници./БГНЕС