Нетаняху призна, че "неволен" удар на Израел е убил хуманитарни работници от Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху призна, че въоръжените сили на Израел "неволно" са убили 7 хуманитарни работници при въздушен удар в Газа, предаде АФП.


"За съжаление, през последното денонощие имаше трагичен случай, при който нашите сили неволно удариха невинни хора в ивицата Газа", каза той, докато напускаше болница в Йерусалим след операция от херния.

"Това се случва по време на война, ние ще го разследваме докрай. В контакт сме с правителствата и ще направим всичко, за да не се повтори това нещо", добави той.

Седемте жертви са работили за базираната в САЩ организация World Central Kitchen (WCK), която доставя по море от Кипър хранителни помощи за разкъсваната от войната Ивица Газа.

Тя спря операциите си в Газа след това, което нарече "целенасочен израелски удар". Тя съобщи, че убитите са "от Австралия, Полша, Обединеното кралство, с двойно гражданство на САЩ и Канада и от Палестина".

Израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари заяви по-рано, че е разговарял с основателя на WCK известния готвач Хосе Андрес, за да изрази "най-дълбоките си съболезнования".

Той заяви, че разследването ще бъде извършено от Механизма за установяване и оценка на фактите на израелските военни и "ще споделим нашите заключения прозрачно".

Началникът на Генералния щаб на Израел, Херци Халеви, "лично ще разгледа резултатите от първоначалното разследване тази вечер", заяви говорител на армията.

Агенциите на ООН многократно са предупреждавали, че северната част на Ивицата Газа е на ръба на глада, наричайки ситуацията криза, предизвикана от човека.

Най-кръвопролитната война в Газа избухна с нападението на 7 октомври, което доведе до смъртта на около 1160 души в Израел, предимно цивилни, според израелски данни.

В ответната кампания на Израел, целяща унищожаването на Хамас, са загинали най-малко 32 916 души, предимно жени и деца, по данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа. /БГНЕС