Нетаняху ще посети САЩ, без да се срещне с Байдън

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху ще пътува до Съединените щати този месец, съобщиха от офиса му, като не се очаква той да се срещне с президента Джо Байдън предаде АФП.

Планираното посещение ще бъде първото пътуване на Нетаняху до дългогодишния съюзник на Израел - Съединените щати, след преизбирането му в края на миналата година.

Израелският премиер трябва да кацне в Сан Франциско на 18 септември за срещи в Силициевата долина, преди да се отправи към Ню Йорк, където ще присъства на Общото събрание на ООН, се казва в изявление на неговата канцелария.

Говорител на Нетаняху заяви, че няма планове за срещи с американски официални лица по време на пътуването, което е необичаен случай за гостуващите израелски лидери.

Байдън разкритикува реформата в съдебната система, която твърдо дясното правителство на Нетаняху провежда и която критиците определят като заплаха за демокрацията в Израел.

Президентът на САЩ наскоро прие израелския президент Исаак Херцог, който има предимно церемониална роля.

Нетаняху обаче все още не е бил поканен в Белия дом, след като се върна на власт през декември оглавявайки правителство, което Байдън определи като "една от най-екстремистките" администрации в историята на Израел.

През юли Белият дом заяви, че Байдън и Нетаняху "ще се срещнат в САЩ по-късно тази година", без да предостави повече подробности./БГНЕС