Незаконно заваряване е предизвикало смъртоносния пожар в Истанбул

Незаконни заваръчни работи в нощен клуб в Истанбул предизвикаха пожар, който уби най-малко 29 души в жилищен блок, според видео, публикувано от турския вътрешен министър.


Разпространени кадри от камери за видеонаблюдение показват как работник заварява метален предмет с горелка в сградата, когато внезапно избухват пламъци и гъст дим се издига в икономическата столица на Турция. Пожарът избухна по обяд във вторник в Masquerade Club, голям нощен клуб, който се намира в сутерена на 16-етажен жилищен блок в квартал Бешикташ. „Разследването... на инцидента продължава“, каза министърът на вътрешните работи Али Йерликая в съобщение, публикувано с видеото в мрежата X.

Кметството на Бешикташ във вторник заяви, че не е получило "никакво искане за разрешение" от собствениците на нощния клуб или от изпълнителя "относно евентуално обновяване на помещенията". Девет души бяха арестувани след пожара, включително собственикът и управителят на нощния клуб и собственикът на металообработващата компания, отговорна за работата, съобщи губернаторството на Истанбул. Според Йерликая 29-те загинали са работници и никой от жителите, присъствали при избухването на пожара, не е починал. Клубът беше закрит. /БГНЕС