Нигерия задейства армията за спасяването на над 250 отвлечени ученици

Нигерийският президент Бола Ахмед Тинубу изпрати войски да спасят над 250 ученици, отвлечени от въоръжени мъже от училище в северозападната част на страната при едно от най-големите масови отвличания за последните три години.

Атаката в щата Кадуна беше второто масово отвличане за една седмица в най-населената страна в Африка, където тежко въоръжени престъпни банди на мотоциклети се насочват към жертви в села, училища и по магистрали в търсене на откуп.

Представители на местното правителство в щата Кадуна потвърдиха нападението за отвличане в четвъртък, но не предоставиха цифри, тъй като казаха, че все още изясняват колко деца са били отвлечени. Най-малко един човек е бил застрелян по време на атаката, казаха местни жители. Сани Абдулахи, учител в училище от окръг Чикун, каза, че служителите са успели да избягат с много ученици, когато въоръжените мъже, наричани от местните "бандити", са нападнали рано в четвъртък, стреляйки във въздуха. Той каза на местните власти, че 187 ученици са били отвлечени от основното прогимназиално училище заедно с още 100 от началните класове. Трима жители също казаха, че между 200 и 280 деца и учители са били отвлечени.

"Рано сутринта... чухме изстрели от бандити. Преди да се усетим, те бяха събрали децата", каза жителят Муса Мохамед пред AФП. „Молим правителството, всички ние се молим, те трябва да ни помогнат за сигурността. Отвличането на Кадуна и масовото отвличане преди седмица от лагери за хора, разселени от джихадисти в североизточния щат Борно, илюстрират предизвикателството пред Тинубу, който обеща да направи Нигерия по-безопасна и да привлече повече чуждестранни инвестиции.

„Получих брифинг от началниците по сигурността за двата инцидента и съм уверен, че жертвите ще бъдат спасени“, каза Тинубу в изявление, разпореждащо въоръжените сили да проследят похитителите. "Нищо друго не е приемливо за мен и чакащите семействата на тези отвлечени граждани. Справедливостта ще бъде решително раздадена".

Двете масови отвличания се случиха почти 10 години след като бойците на ислямистката групировка „Боко Харам“ предизвикаха огромен международен протест през април 2014 г., като отвлякоха повече от 250 ученички от Чибок в щата Борно. Някои от тези момичета все още са в неизвестност. Повече от 100 души бяха обявени за изчезнали след масовото отвличане миналата седмица в Борно, но се появиха противоречиви сведения за времето и броя на жертвите. /БГНЕС, АФП