Никой не се отзова на поканата за открити консултации на ПП

Никой не се отзоваха на поканата за публични консултации, която от „Продължаваме промяната“ отправиха към всички парламентарно представени политически формации, предаде репортер на БГНЕС.

ГЕРБ-СДС се появиха преди началото на срещата в зала „Запад“, но си тръгнаха след като лидерите на ПП също дойдоха.

Кирил Петков заяви през медиите, че процесът не е свършил, че това е покана, призив към останалите формации да дойдат, когато са готови и искат.

Той подчерта, че Председателският съвет пак не даде решение на проблема и това, което от ПП виждат е, че парламентарните групи си нямат доверие. Петков каза, че или открито трябва да започнат да градят консенсус, или нищо няма да се случи. По думите му задкулисните договорки са толкова токсични и от ПП не могат да си позволят да няма прозрачност.

„Само изказвайки лозунги, това довежда не до конструктивен диалог, а точно обратното“, смята той.

Петков обясни, че първата стъпка е решението да не издигат кандидат за председател на 48-ото Народно събрание. „Следващата беше да поканим всички партии на една прозрачна дискусия“, уточни той и добави, че фактът, че днес няма представители от другите политически формации, се надява да е просто преосмисляне на тяхното предложение за консултации.

„Не може да правим едно и също нещо и да очакваме различен резултат“, категоричен е Петков.

Асен Василев от своя страна заяви, че е очевидно, че парламентът е в много дълбока криза и че задкулисните договорки не могат да бъдат решение за излизането от нея. „В момента да продължим да търсим решение при затворени врати според мен, много ясно се очерта и в зала вчера, е, че едва ли ще доведе до нещо разумно“, каза той.

Предлагаме за излизане от политическата криза и за създаване на мостове между партиите всяка отделна партия да номинира по двама политици от други политически партии за председател на Народното събрание. Ако такъв процес бъде възприет, ПП тепърва ще обсъжда имена на колеги от други партии.

„Когато си говорим пред очите на целия български народ, можем да започнем с какъв председател искаме“, изрази позиция Василев. Според него председател трябва да бъде някой, който има високо обществено доверие, за да не бъде атакуван.

„Видя се, че нормалният процес в зала и нормалният процес извън зала не произведе резултат“, каза още Василев./БГНЕС