Николай Денков: Няма значение дали е черна или бяла котката, важното е да лови мишки (ВИДЕО)

Ако конфликтът в Близкия Изток се задълбочи, това ще има отражение за идващата зима.

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на правителственото студио „Властта говори открито“. В рамките на един астрономически час премиерът отговаря на поставени от граждани въпроси.

Денков съобщи, че страната ни има готовност за допълнителен полет за евакуация на българи от Израел, ако има желаещи.

Николай Денков отговаря на широк спектър въпроси, свързани с държавната политика относно Украйна, вноса на зърно, подпомагането на пчеларите, заплатите в държавния сектор, протестите на енергетици и миньори и евентуално поскъпване на тока.

Въпреки протеста на миньорите, правителството „няма накъде повече“ да отстъпи, каза Денков относно протеста на енергетиците. Според него политически амбиции замъгляват погледа на някои от протестиращите.

Премиерът бе категоричен, че има механизми, които няма да позволят поскъпване на тока за бита.

„Няма да има поскъпване с повече от 1 – 2 процента до 2026 година“, обеща той и добави: „Никой не може да си позволи и няма да си позволи съществено поскъпване на тока“.

Всяка една партида зърно, внос от Украйна, се проверява и там няма нищо притеснително.

Премиерът коментира, че вносът на мед е в пъти по-малък от това, което се произвежда в България. „Пазарът се балансира от това, което се внася, от това, което се изнася и от това, което се задържа. Ние не може да забраним вноса от европейските пазари, примерно от Полша. Може да ограничим вноса от извъневропейски държави. Проблемът е, че често се продава мед без ясно обозначение на етикета за произход“, посочи Денков. Той припомни, че всяка година производителите получават помощи в размер на 15 и 20 милиона лева.

Подаряваме БТР-и на Украйна, произведени през 60-те години, ако направим аналогия с мобилните устройства, все едно говорим за телефони с шайби, уточни министър-председателят.

Според Николай Денков в много министерства има икономически интереси, които трябва да бъдат пречупени.

„Ние затваряме тези вратички. На някои места се оказа, че трябва да се сменят хора. Ако погледнете кои министри се критикуват, ще стане ясно какви действия са взети по отношение на тези министерства“, каза още Николай Денков.

Запитан за подкрепата и НЕкоалиционния формат, Денков коментира: „Без ГЕРБ и ДПС трудно ще съберем мнозинство. Много решения могат да бъдат взети без ДПС, но колкото повече подкрепа, толкова по-добре. Поговорката гласи: „Няма значение дали е черна или бяла котката, важното е да лови мишки“. Ние имаме ясна програма и тя се изпълнява с невероятни темпове“, заяви премиерът. Според него няма причини да се оплакват от подкрепата, която имат. /БГНЕС