Николай Костов: Разочаровани сме от развитието на ситуацията с Петрис и Краев

Разочаровани сме от развитието на ситуацията с Петрис и Краев. Това призна старши треньорът на Левски Николай Костов, който говори пред медиите преди първата тренировка на „сините“ преди началото на зимната подготовка, предаде репортер на БГНЕС.

Той заяви, че клубът е много разочарован от развитието на ситуацията с Жереми Петрис и Андриан Краев, като и двамата ще се разделят в скоро време със „сините“. „Пътуваме за лагера с група от 24 футболисти плюс евентуално благоприятно развитие за играча, който трябва да замести Роналдо. Роналдо е изходящият трансфер. Ще има най-вероятно входящи трансфери, тъй като има ситуация, свързана с Петрис и Краев. Спекулации видях, че има много – много сме разочаровани от ситуацията с Петрис и Краев, направиха се максимални условия – обещаваха ни през цялото време, така се случиха нещата, че играчите вече са ментално с новите си отбори. Решението е взето, те няма да пътуват с нас и в движение ще търсим техни заместници. Знаете колко важни бяха тези двама футболисти за нас – отнесохме се много коректно към тях, сега трябва да действаме в движение. За нас цел номер 1 беше да запазим състава си – нямаме много възможности да сме активно на пазара. Това са играчите, с които ще се разделим, и позициите, на които ще търсим играчи“.

Костов потвърди, че трансферът на Роналдо в руския Ростов ще бъде потвърден след два часа. „Нямам още резултатите от медицинските изследвания, в близките дни ще имаме резултати. Роналдо, информацията е, че до два часа ще бъде официално оповестен трансферът му. Всички основни играчи ще липсват на отбора. Разбира се, че съм направил анализ – още в първия ден след края на есенния полусезон започнаха анализите. Знаем върху какво трябва да наблегнем и върху какво трябва да се върнем. Въпреки загубите в началото, имахме добри представяния. Основната причина за загубите в края на полусезона бяха физически спад, травмите и дисбаланса, който се получи. Помощник треньор, ще му бъдат поставени конкретни задачи – вие го познавате много добре“, добави той и по отношение на пристигналия като негов асистент Красимир Петров.

На въпрос на БГНЕС относно това какви остават целите на Левски през втория полусезон предвид сериозното изоставане от върха и отпадането от турнира за Купата на страната, специалистът отвърна: „Това, че губим основни футболисти, не е приятно – но целите са задължително да участваме в Лига Европа. Целта ни беше да се борим за титлата, но има още мачове – не трябва да бъдем отписвани от борбата за титлата. Не се знае как ще се подготвим по време на зимния лагер. Целите са високи, напрежението няма как да го избегнем, защото още в началото изостанахме от първите места“, каза наставникът и продължи:

„Например, с четири точки от загубените в мачовете с Локомотив София и Крумовград, щяхме да гледаме по-оптимистично. Има достатъчно мачове, целта на тоя подготвителен период ще бъде да обиграем отбора, да върнем основите на играта, да се структурираме така, за да бъдем по-ефективни в изграждането на нашите атаки. Вярвам, че това ще се случи – целта във втория полусезон ще бъде победа във всеки мач и това евентуално да ни доведе до място в Лига Европа, а ако може и до по-горно класиране. Докладът е направен, но той е секретен, няма да достигне до медиите. Ако иска Боримиров да ви го даде, мисля, че не е необходимо“.

Относно декларацията на Левски, в която клубът опроверга информациите, че се интересува от играчи от родния шампионат, Костов заяви: „За български футболисти прочетох доста имена, за които интересно, че не сме проявявали интерес. Всички български футболисти са интересни за Левски, но най-важни са левскарите. Нямаме конкретни имена, към които да сме насочили вниманието си. Очакваме Билал Бари да бъде в много добро състояние, но ще бъдем внимателни към него, трябва да го щадим. Иван Андонов трябваше да направи мач за първия отбор, грешката е моя, че не му дадох шанс – ние го наблюдаваме и го харесваме, ще получи шансове, за да може да влезе в конкуренцията за вратарския пост. Ван дер Каап ще продължи да бъде включван, това бе така и преди да преподпише“, допълни още треньорът на „сините“ по отношение на завръщащия се след дълго лекуване на травма Билал Бари, както и преподписалите днес Келиан ван дер Каап и Иван Андонов.

„Ако си върнем играта, мисля, че ще наваксаме много точки, тъй като ще бъдем силен отбор, ще си върнем настроението. В края на полусезона ние нямахме настроение, загубихме важни точки. Трябваше да променяме своята тактика, имахме и нелепо загубени мачове. Имаме много добра възможност да се приготвим при много добри условия. Ще бъдем на добро място, добре сме организирани. Имаме достатъчно на брой контроли, за да видим абсолютно всички играчи. Надявам се, че тези условия ще бъдат уважени от нашите футболисти. Фадига и Дарлан са вече адаптирани и трябва да покажат по-добри игри през втория полусезон. Точно това е решението на клуба – да бъдат по-добре продадени. Мачовете през втория полусезон са най-важните за нас“, завърши Костов.

Тренировката на "сините", която е открита за привърженици и медии, започва в 15:00 часа. Левски заминава на 14 януари за турския курорт Белек, където ще изиграе общо девет контроли - първата е срещу унгарския Вашаш на 17 януари, а последната срещу Рига (Латвия) на 7 февруари. Отборът се прибира в София ден по-късно. /БГНЕС