Нинова: Гласувайте вот на недоверие и да си ходи тази сглобка

Това, което става между Кирил Петков и министъра на вътрешните работи е нечувано и невиждано в новата ни политическа история. Партията, която държи мандата на правителството, иска оставката на министър от това правителство и той казва „не, няма да я дам“, защото другата част от сглобката стои зад него.


Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

„Това е дъното във всякакво отношение в политиката. Но е още едно доказателства за думите ни от началото на този кабинет до ден-днешен. Тези хора се събраха единствено за разпределяне на порции на власт и на пари. Да припомня – караха се за това чии фирми да вземе парите от Плана за възстановяване и устойчивост, как да разпарчетосат „Лукойл“ и да си го разпределят. Караха се за бюджета, на кого и на какви фирми да се дадат парите от бюджета“, подчерта Нинова.

Лидерът на левицата добави, че „днес се скараха кой да овладява и да ползва МВР – не по същността на МВР, а за партийни цели или за натиск върху опоненти“.

„Утре има прекрасна възможност да се сложи край на тази мъка – мъка за тях и катастрофа за държавата и за българския народ. Гласувайте вот на недоверие и да си ходи тази сглобка и да се нормализира и обстановката в страната, и да погледнем с някаква перспектива напред“, призова Нинова.

БСП осъжда всички вандалски действия, унищожаване на държавна общинска собственост, нападение над полицаи. „Тези хора, които направиха това от протеста, трябва да понесат наказателна отговорност, защото част от тези действия са престъпления по Наказателния кодекс“, категорична е Нинова.

БСП осъжда и „онези действия на полицията, с които посегнаха и биха журналисти и мирни граждани, които спокойно си вечерят в ресторантите със семействата, и изведнъж се оказаха пребити и с избити зъби“. „Категорично трябва да има действия и да се носи отговорност“, добави лидерът на социалистите.

Нинова е категорична и че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов трябва да си подаде оставката. По думите ѝ, твърденията му, че е политическо лице и оперативната работа се води от друг, вече не работят, като подчерта, че освен политическа, трябва да се носи и морална отговорност.

„Ние ще подкрепим с гласовете си създаването на анкетна комисия за установяване на фактите по този случай“, съобщи Нинова. Тя припомни, че през 2020 г., когато имаше подобни случаи на бой върху протестиращи граждани до колоните на Министерския съвет, парламентът прие анкетна комисия. „Тогава всички гласувахме единодушно. Тази анкетна комисия работи 2 месеца, установи фактите и приключи с доклад, който беше внесен в парламента. Специално се обръщам към ГЕРБ – вие тогава гласувахте „за“ такава комисия – Тома Биков беше техният представил в тази комисия – какво криете сега? Има ли нещо, което не искате да излезе наяве“, отбеляза лидерът на БСП.

Нинова поясни, че от БСП искат истината и фактите, да не се посяга върху мирни хора, които да бъдат пребивани и това да се замита под килима.

БСП ще гласува утре за създаването на анкетна комисия за установяване на фактите по случая и се надяват да съберат кворум, защото, посочи Нинова, част от сглобката не искат.

Нинова призова всички парламентарни групи да гласуват „за“ вота на недоверие към кабинета, включително и ГЕРБ, и ПП, и ДБ. „ПП-ДБ си искат оставки на министър. От ГЕРБ искат оставка на спортния министър. Тези, които държат правителството, си искат оставките на правителството – само на думи, разбира се. Хайде, утре да видим с действия. Влезте, натиснете зеления бутон и ще се приключи с това. Няма повече да мъчите себе си и целия народ с тази сглобка“, каза още тя.

Лидерът на социалистите смята, че подкрепата на ГЕРБ и на ДПС дава самочувствие на вътрешния министър да не си подаде оставката. „Това си пролича от думите на лидерите на двете партии“, допълни Нинова.

Ако вотът на недоверие към правителството не мине, Нинова обясни, че не готвят трети вот на недоверие и мотиви към такъв. „Готвим алтернативен бюджет на това, което ще внесе Асен Василев“, обяви тя. /БГНЕС