Нинова: Главата на Гешев е част от сделка за правителство, това е оферта към ПП и ДБ

Вероятно ще имаме среща с Борисов в понеделник. Очакваме утре той да каже каква му е идеята за съставяне на правителство. Срещата ще е с екипи, все още не сме уточнили час и място. Месец и половина продължава имитацията на преговори, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред бТВ. Борисов играе тука има, тука няма. Той опрости много нещата – той казва ето премиер, ето приоритети, попълвайте квадратчета. Така не се прави. Ние ще чуем екипа му дали имат някакво решение за корекция и членовете на партията ще решат при нас, добави Нинова.


Ако бюджетът им е под 3% дефицит сега и веднага, това означава рязане на доходи. Нито дума за увеличение на МРЗ, майчински, детски. Ние имаме различия тук, какъв бюджет, как ще се погрижим за хората в тази инфлация, попита реторично Нинова. Дефицит от 4,5% и нищо друго, под 3% означава увеличаване на неравенството и бедност. Трябва да намерим онзи разумен бюджет, който да помогне на хората и на икономиката. Очакваме национален план и програма, които обединяват всички партии в парламента, подчерта Нинова.

Попитана дали ще участват в експертен кабинет, Нинова отговори, че това ще решат членовете на партията.

За Сергей Станишев, Нинова коментира: „Станишев като се прегръщаше с Местан пита ли партията, сега като гласува за Истанбулската конвенция, пита ли пак, не, да не се бърка в работата на БСП, да дойде като член на БСП и да гласува на вътрешното допитване дали да правим нещо с Борисов или не“.

По темата за исканото отстраняване на главния прокурор, Нинова заяви, че „главата на Гешев е част от сделка за правителство, това е оферта към ПП и ДБ, на която да не могат да откажат“. „Не е работа на Мария Габриел да казва моят правосъден министър, моето правителство, никой премиер си няма „мой министър“ и „мое правителство“, затова малко по-скромно, но за да го заяви това веднага, за нас това означава политическа намеса, още по-неразбираема е реакцията на прокурорите. За 24 часа от пълна подкрепа за Гешев да се преобърнеш наобратно, значи тези хора не са независими“, подчерта Нинова. /БГНЕС