Нинова: Няма да подкрепим бюджета на служебния кабинет

Ние няма да подкрепим предложения проект за бюджет на служебния кабинет. Необосновани разходи виждаме в капиталовите разходи от 10 млрд. лв. при това за половин година. Няма никаква обосновка за какви проекти са тези разходи. Намираме и занижени приходи.


Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

“Служебните министри да предоставят списък от проекти, които ще бъдат финансирани с тези 10 млрд. лв.”, подчерта Нинова.

Тя уточни, че ще настояват да се предвиди увеличението на МРЗ от 1 юли тази година, майчинството през втората година да бъде колкото минималната заплата, да се продължи програмата с безплатните учебници за деца.

“За да вземем обективни решения и да знаем как да гласуваме в парламента и какво да предложим, настояваме служебният министър на финансите да направи отчет за изпълнението на бюджета досега”, обяви Нинова. Лидерът на БСП каза, че имат въпроси към служебния министър на финансите Росица Велкова, а именно - вярна ли е информацията, че са изхарчили повече, отколкото е предвидено по закон и вярна ли е информацията, че първият транш по парите по ПВУ са изхарчени за други разходи, а сега трябва да ги възстановяваме. “Ако това се окаже истина, служебният кабинет ще иска да им узаконим беззаконията, направени до този момент, това няма как да стане”, категорична е тя. Лидерът на БСП настоя изслушването на Велкова да стане в открито заседание, за да знае обществото какво е актуалното състояние на държавата преди да бъде гласуван бюджетът.

По отношение на позицията на БСП относно бюджетния дефицит Нинова подчерта: “Нашата традиционна позиция е, че притискането на бюджетния дефицит 3% с цел да се влезе в Еврозона е неприемлива”, напомни тя и посочи, че предложеният 6,4 % дефицит в бюджета на служебния кабинет е нереално завишен. “Един дефицит между 4-4,5% е реален и възможен и не представлява опасност за финансовата стабилност на страната”, уточни лидерът на БСП.

“Ако ни покани някой от мандатоносителите - първият или вторият за подкрепа, ще отидем на среща, ще разговаряме с тях, ще направим вътрешнопартийно допитване. Ако ГЕРБ и ПП съставят правителство ние ще бъдем опозиция на това правителство”, каза още Нинова. /БГНЕС