Нинова: Парите, които Борисов харчи през прозореца на джипа, не са негови

"Внасяме няколко законопроекта, с които искаме да решим някои от проблемите по теми бедност и неравенство. Последната половин година няколко пъти се повишават цените на ток, парно и вода. Инфлацията расте, а 2 млн. души живеят под прага на бедността". Така лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова обоснова поредната законодателна инициатива на левицата в социалната сфера, предаде репортер на БГНЕС.

„Първо – внасяме за пореден път предложение за намаляване на ДДС на мляко, месо, брашно и продукти от брашно на 5%. Данъчни облекчения за млади семейства с деца, които са работили последните години и са си внасяли осигуровките. С предложението, което правим, у тях ще остане доход в повече от 600 лв. годишно. Отново внасяме и предложения за преизчисляване на всички пенсии и увеличаване на социалните помощи за енергийно бедните заради очакваното увеличение на ток, парно и топла вода от 1 юли“, обясни Нинова на брифинг в парламента.

Тя заяви, че чрез този законодателен пакет БСП цели подпомагане на най-уязвимите групи и подчерта, че готовите текстове ще бъдат предоставени на останалите парламентарни групи до края на тази седмица, за да може и те да се запознаят с тях.

„Вчера чухме от бившия член на БКП Бойко Борисов, че социалистите много обичат да харчат чужди пари. Да му кажа, че и тези пари, които харчи през прозореца на джипа си извън бюджета, не са негови. Те са чужди, защото са на целия български народ“, заяви още Корнелия Нинова.

Аргументирайки предложенията Нинова подчерта, че една от държавите в Европа с диференцирано ДДС за храни, книги и медицински е Германия, а в много други страни има редица безплатни услуги.

Според управляващите обаче по-ниското ДДС на някои стоки не означава непременно по-ниска цена за потребителите. „Никъде в тяхното предложение нямаше гаранция, че цената на хляба ще спадне. Напротив, има вероятност едрите производители да задържат същите цени, но да плащат по-малък данък, което е стимул за бизнеса, но не и за хората“, смята Тома Биков от ГЕРБ. Той подчерта, че мнозинството е склонно да разгледа всяко едно предложение, но ще подкрепи единствено онова решение, което е от ползва за всички. /БГНЕС

Категории: