Нинова: Предизборен бюджет, който задълбочава кризата

Този бюджет краде от бъдещето. Той ще задълбочи кризата във всички посоки. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по бТВ.

„Важно е да се увеличи финансирането в приоритетните области, но още по-важно е как се прави. Този бюджет краде от бъдещето и обрича няколко поколения напред. Влизаме в дългова спирала. До края на тази и следващата година 10 милиарда дефицит и близо 40 милиарда натрупан дълг от правителството на Борисов. Това трябва да се връща по някакъв начин“, каза Нинова.

Според нея определението на правителството, че бюджетът е антикризисен не отговаря на истината. „Този бюджет е прокризисен, той ще задълбочи кризата във всички посоки“, подчерта лидерът на БСП.

По отношение на социалните плащания, Нинова смята, че с тях Борисов си купува време и власт. „Увеличението с 50 лева на пенсиите е хубаво, но то продължава до март. Кризата до март няма да свърши. Дори здравната да мине, ще остане икономическата и социалната дълго време. Защо до март? Тогава са изборите. До изборите ще ви плащам, за да сте благосклонни към мен. Няма никакво увеличаване на доходите и грижа за хората. Има грижа как Борисов да си осигури спокойствие до март“, посочи тя и добави, че същото се отнася и за детските надбавки, които ще продължат само още една година.

Нинова подчерта, че новият бюджет не обръща никакво внимание на икономиката, а именно тя е тази, която ще извади страната ни от настоящата криза.

„В бюджета има само 300 милиона лева за икономиката. Ако има нещо, което ще ни изведе от кризата, това е производството. Правиш 10 милиарда дефицит и даваш 300 милиона за икономика? Те са концентрирани основно в мярката 60/40, която на всичкото отгоре не е ефективна. Фирмите, за да я получат НАП им прави 10 години ревизия назад. Страшен натиск и бюрокрация, бухалка върху бизнеса е тази мярка... Минаха три месеца от кризата и фирмите не могат да ги получат тези пари. “, подчерта Нинова.

Има условия пред малкия бизнес, които той не може да изпълни и да получи помощ.

По отношение на здравеопазването Нинова се обяви срещу болниците да останат търговски дружества: „Ако болницата не е търговско дружество, заплатите на медиците няма да зависят от това дали дадено медицинско заведение е на печалба или не. Малките болници не могат да са на печалба. Лекарите и медицинският персонал трябва да са гарантирани, че ще имат заплати“.

Според нея въпреки увеличените пари за здравеопазване и образование по време на 10-годишното управление на Борисов, целите не могат да се достигнат – качеството в тези два жизненоважни сектора остава лошо.

„Държавата трябва да има ключова роля във важни сектори като здравеопазване, образование и инфраструктурата. Либералният модел не работи. Малкият бизнес е задушен от големия. През новия бюджет нито един от тези важни въпроси не се решава“, категорична е Нинова.

Лидерът на БСП се обяви също така за подоходно семейно облагане, което ще позволи на семействата с повече деца да запазят повече средства в домакинствата. „Няма нужда да се вдигат данъците, трябва да се намали корупцията“, заяви Нинова.

Според нея, ако държавата продължи да се управлява, както досега я управлява Борисов, следващата година ще са ни необходими между 3,5 и 7 милиарда лева, за да поддържаме системата.

Тя коментира и отношенията си с държавния глава и дали има конфликт по между им след уволняването на Калоян Методиев като началник на президентския кабинет заради участието на празник на Нинова. „Ако това е мотивът ти не го разбирам, защо началникът на кабинета ти да няма право да участва на тържество на партията, която те е издигната за държавен глава“, каза Нинова. Тя подчерта, че отношенията с президента винаги са били принципни, като партия не се месим в президентските решения, той си носи отговорност. Но и президентът не трябва да се меси в партийните дела, какъвто е бил случаят с бойкота на парламентарните заседания от страна на БСП, когато той е изказал друга позиция.

Попитана дали БСП ще подкрепи Радев за втори мандат, Нинова заяви, че ще има номинации от партията и която получи най-много гласове тя ще бъде издигната за президент. Така е било и на предходните избори през 2016 г., когато е имало 30 номинации и една от тях е била на Редев, която в крайна сметка е станала общопартийна. /БГНЕС