Нюкасъл се завръща в Шампионската лига за първи път от 20 години насам

Нюкасъл се класира за Шампионската лига за първи път от 20 години насам след равенство 0:0 срещу борещия се за оцеляването си Лестър, предаде АФП. Равенството на петия Ливърпул с Астън Вила в събота означаваше, че Нюкасъл се нуждае само от една точка от последните си два мача, за да си осигури място в Шампионската лига. Третият в класирането отбор на Еди Хау постигна целта си от първия опит на ликуващия "Сейнт Джеймсис Парк".

След последния съдийски сигнал Хау и футболистите му направиха дълга почетна обиколка, за да оберат аплодисментите на своите фенове, известни като Toon Army. Забележителният възход на Нюкасъл от кандидат за изпадане до топ 4 във Висшата лига само за 18 месеца е признание за работата на Хау и финансовата мощ на подкрепяната от Саудитска Арабия група собственици на клуба. През този сезон "свраките" достигнаха и до първи домашен финал 1999 г. насам, губейки от Манчестър Юнайтед в турнира за Купата на Лигата.

За последно легендарният сър Боби Робсън за последно изведе Нюкасъл до Шампионската лига, а сега "свраките" вярват, че могат да продължат трансформацията си в претендент за трофеи.

В същото време ситуацията на Лестър Сити остава много тежка. Със спечелената точка "лисиците" се изкачиха до 18-то място в класирането, но остават на две точки от спасителната черта. Това означава, че тимът на Дийн Смит се нуждае от задължителна победа при домакинството си на Уест Хям в последния кръг, като същевременно трябва да се надява, че Евертън няма да спечели срещу Борнемут у дома. Третият замесен в битката за оцеляване Лийдс Юнайтед също ще търси победа над Тотнъм у дома и добра развръзка на "Гудисън Парк". /БГНЕС