Новоизбраният президент на Латвия встъпи в длъжност

Новоизбраният президент на Латвия Едгарс Ринкевичс встъпи в длъжност. На извънредно заседание на Сейма (парламента) днес той положи клетва като държавен глава.

„Заклевам се, че цялата ми дейност ще бъде посветена на благото на латвийския народ. Ще спазвам и уважавам конституцията на Латвия и законите на страната. Ще се отнасям справедливо към всички и ще изпълнявам по съвест своите задължения“, заяви той.

49-годишният Ринкевичс е завършил факултета по история и философия на Латвийския университет. През 1994 г. и 1995 г., учи политически науки и международни отношения в Университета в Гронинген, Нидерландия. През 1997 г. получава магистърска степен по политически науки, последвана от втора магистърска степен от Училището за национална сигурност и ресурсна стратегия "Дуайт Д. Айзенхауер".

Работи известно време като журналист, а по-късно постъпва на работа в Министерство на отбраната.

Между 1998 г. и 2004 г. Ринкевичс е член на партията "Латвийски път".

През февруари 1998 г. участва в обсъждането на Хартата за партньорство между САЩ и Балтийско море, а от 2002 г. до 2003 г. е член на латвийската делегация, преговаряща за присъединяване към НАТО, като заместник-ръководител на делегацията на Латвия. През 2008 г. е назначен за началник на канцеларията на президента на Латвия и изпълнява тази длъжност до юли 2011 г.

През октомври същата година Ринкевичс се присъединява към третия кабинет на Валдис Домбровскис като министър на външните работи.

През май 2014 г. Ринкевичс се присъединява към партията "Единство“.

След оставката на кабинета на Домбровскис през 2014 г. той продължава да изпълнява министерски функции в първия кабинет на Лаймдота Страуюма. През 2014 г. се кандидатира на парламентарните избори и е избран за депутат, след което отново е утвърден за министър на външните работи – пост, който заема в два последователни кабинета.

На 31 май 2023 г. Ринкевичс е избран за президент на Латвия. /БГНЕС