НВИМ - място, където историческите факти се научават по забавен и интересен начин

“Нашият пакет от образователни игри е много разнообразен затова и през тези уикенд и програмите са съвсем различни. Тази събота тук от 11 ч. се проведе програмата “Свобода или смърт”, която е посветена на Априлското въстание, на борбата на българския народ за независимост”.

Това заяви за БГНЕС уредникът в НВИМ Славея Сурчева.

Тя припомни , че през летните месеци са направили специална програма за семейната публика. “Знаем, че родителите обичат събота и неделя да прекарват време с децата си и от тази гледна точка през месеците юли и август ние всяка събота и неделя правим различни образователни програми и игри от 11 ч.”, каза още Славея Сурчева.

Уредникът обясни, че програмите се провеждат в няколко етапа. “Първият е презентационна част и там ще могат да се запознаят с фактите, довели до Априлското въстание, неговата подготовка, с начина му на провеждане и с резултатите от него. След това семействата ще могат да посетят нашата експозиция, където нашите колеги - екскурзоводи ще им покажат и разкажат много повече за експонатите, които съхраняваме, които са свързани с този толкова силен и съдбоносен момент от българската история”, уточни уредникът в НВИМ. Сурчева подчерта, че най-любимата игра на децата е Мисия разузнавач, която ще се проведе утре. “В тази игра семействата се състезават, всяко едно е отделно семейство и посредством играта те разбират кой е главнокомандващият в семейството и много често се оказва, че децата влизат в тази роля”, каза уредникът и обясни, ле в тази игра участниците имат възможност да изпълняват различни мисии. “Имат възможност да видят кой е най- сръчен, най-бърз, най-съобразителен, редят пъзели, трябва да открият определени експонати според техните координати, а най- накрая най - бързите, за да се оттеглят от мисията си успешно, трябва да открият конкретна машина от нашата експозиция и за награда имат възможност да влязат в нея и да се почувстват като едни истински войници”, отбеляза Славея Сурчева. Тя отправи покана към всички граждани, които не са на море, да дойдат в музея и да се забавляват. “Нашият музей е място, където могат да се научат много любопитни факти от нашата история, но и място където децата могат да се забавляват и по този начин да научават историческите факти по един любопитен, интересен и забавен начин за тях”, подчерта уредникът във Военно - историческия музей. Славея Сурчева припомни, че до този момент се е провела и една от най-интересните програми за посетители е тази посветена на Васил Левски. “Знаете, че в НВИМ се съхраняват косите, които той отрязва, когато се посвещава на революционната дейност, тук е неговият револвер, тук е неговото кръстче, което му в подарено от неговия вуйчо, така че това е една от изключително любопитните програми, които сме провеждали през тези летни уикенди”, коментира уредникът в музея, след което обясни, че чрез останалите програми посетителите могат да видят конските опашки, боздуган, щит. “Те могат буквално да се докоснат до тях, която е изключително любопитно”, каза още Сурчева. Тя оповести, че следващата седмица в събота ще се проведе програмата за създаване на българската държава. /БГНЕС