Първият турски астронавт заминава за МКС на 9 януари

Обявена е датата на първия турски пилотиран космически полет. Мисията ще се състои на 9 януари 2024 г. Първият турски астронавт Алпер Гезеравчи ще участва в мисията заедно с испански, италиански и шведски астронавти, предаде ТРТ.


Министърът на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Качир сподели в социалните мрежи видеоклип, в който Алпер Гезеравчи представя герба, който ще бъде използван по време на мисията.

Гербът, в който е изобразена осемлъчева селджукска звезда, включва турското знаме с луната и звездите, звезди, представляващи 16 турски държави, числото 100 във връзка със 100-годишнината на Републиката и карта на Турция в тюркоазен цвят.

Във видеото Алпер Гезеравчи обяснява подробностите за герба.

В рамките на Първата пилотирана космическа мисия на Турция Алпер Гезеравчи ще остане на Международната космическа станция 14 дни след изстрелването през януари и ще проведе 13 различни научни експеримента.

Министърът на промишлеността и технологиите Качир съобщи, че едни от експериментите, които ще бъдат проведени в области като биология, медицина, материалознание и генетика, са подготвени от студенти в Центъра за наука и изкуство в Муш. /БГНЕС