Обвинения за политически влияния белязаха дебата за избор на представляващ Съдийската колегия

Обвинения за политически влияния белязаха дебата за избор на представляващ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Днес кадровиците се събраха на извънредно заседание на Съдийската колегия, за да изберат свой представляващ, предаде репортер на БГНЕС.


Боян Новански предложи Боян Магдалинчев за представляващ Съдийската колегия.

От своя страна Магдалинчев заяви, че ако Съдийската колегия прецени, че може да изпълнява тези функции и вземе решение в тази насока, той ще продължава да ги изпълнява.

Олга Керелска пък издигна кандидатурата на Цветинка Пашкунова.

Пашкунова благодари за номинацията, но отказа да бъде представляващ на Съдийската колегия. "Смятам, че колегата Магдалинчев може да продължи да изпълнява своите правомощия. Имаме допълнителни служебни ангажименти, които ми се струват, че в спешен времеви порядък трябва да бъдат решени. Не желая да бъда представляващ на Съдийската колегия", каза тя.

Керелска обясни, няма да подкрепи кандидатурата на Магдалинчев. "Не гласувах преди 6 г. за Магдалинчев за представляващ ВСС. Имала съм възможност многократно да изразя несъгласието си с начина, по който той води заседанията", добави Дишева и посочи, че той е избран от политическа сила, която и към онзи момент, и в момента, е във властта.

Магдалинчев получи забележки и за дисциплината при провеждане на заседанията, както и за прозрачността в работата на Съвета, спорни кадрови решения, също и за "включването на допълнителни точки в последния момент с цел изненади".

Драгомир Кояджиков иронично номинира Атанаска Дишева и Олга Керелска.

"Аз не мога да представлявам Съдийска колегия на място, различно от заседателната зала и която не спазва нормативни текстове, които е задължена да спазва. Няма да благодаря за номинацията", заяви Дишева.

Тя подчерта, че намира номинацията на Олга Керелска за много подходяща, тъй като по нейните представи е "уважаван колега и през последните 6 г. е натрупала достатъчно опит".

Керелска отбеляза, че "алтернативната номинацията", която Кояджиков направи е по-скоро провокация към нея. "Тя не е истинска и не почива на сериозни намерения", каза още Керелска.

Вероника Имова, която е в отпуск, също се включи в дебата, като сподели, че е възмутена от начина, по който той се случва. "Виждам арсенал от нападки, с които по принцип си служат полиците. Хвърлят се неоснователни, злобни обвинения срещу наш колега – г-н Магдалинчев", категорична е тя, като посочи, че Магдалинчев е съдия с изключително дълъг стаж и с висок морал.

По думите ѝ е страшно нелепо да се чуват подобни обвинения към него. "Решенията се взимат тук, пред вас, пред всички. Ние не сме в тоталитарна среда, при която всички да гласуваме еднакво", каза още Имова.

След тези думи, Дишева се обърна към нея с въпроса: "Г-жо Имова, в момента вие политическа поръчка ли изпълнявате с това си изказване, включително с прекратяването на отпуската си и явяването ви на това заседание?".

Вероника Имова отговори, че няма нищо общо с политици и политически поръчки, а това, че е избрана от парламента, означава, че са оценили нейната професионална работа. "Да ми приписвате някакви политически влияния няма да го допусна. Тонът, в който влязох, беше да не се допускат лични нападки", категорична бе тя.

Изборът на представляващ Съдийската колегия ще продължи след края на Общото събрание на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Висшия прокурорски съвет (ВПС). /БГНЕС