Около 75 000 души протестираха във Франция срещу закона за имиграцията

В различни градове на Франция се проведоха протести срещу новия имиграционен закон. По данни на Министерството на вътрешните работи около 75 хил. души са излезли по улиците, съобщава Le Figaro. След четири дни Конституционният съвет на Франция трябва да направи заключение по този законопроект.

В Париж полицията преброи 16 хил. протестиращи. Според асоциацията на синдикатите "Обща конфедерация на труда" в цяла Франция има около 150 хил. демонстранти. Протестиращите скандираха лозунги като "Отмяна на закона" и "Французи или мигранти - всички сме работническа класа".

Повече от 200 френски знаменитости призоваха да се противопоставят на закона. Според тях поправките бележат "идеологическа победа на крайната десница": това означава, че гласовете на националистическата партия "Национален сбор" ще бъдат решаващи при гласуването в парламента.

Измененията на закона за имиграцията, приет от долната камара на парламента през декември 2023 г., бяха внесени в парламента. С тях се затягат правилата за мигрантите, по-специално се ограничава достъпът до социални помощи, както и се опростява процесът на експулсиране на тези, които нарушават закона, и се въвеждат дневни квоти за мигрантите./БГНЕС