Окончателно: Арестът на Горанов е незаконен

Административният съд в София обяви ареста на бившия финансов министър Владислав Горанов за незаконен, предаде репортер на БГНЕС.

Представителят на Софийска градска прокуратура счита касационната жалба за неоснователна, а обжалваното решение на Софийския районен съд - за правилно, обосновано и законосъобразно.
Според съда няма данни за извършено престъпление в момента на издаване на заповедта за арест на Горанов.
„Настоящата инстанция не споделя релевираното в касационната жалба възражение, че са били налице данни за извършено престъпление към момента на издаване на процесната заповед“, се казва в решението на Софийския административен съд.
Той споделя и извода на Софийския районен съд „за незаконосъобразност на оспорената заповед поради несъответствието с целта на закона и нарушение на принципа за съразмерност по чл. 6 АПК“.
Решението на съда е окончателно.

Бившият финансов министър беше задържан на 17 март заедно с лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и медийния съветник Севдалина Арнаудова. От МВР обясниха, че разследването е по сигнал на Гражданското сдружение „БОЕЦ“, свързан със снимките с пачки евро и златни кюлчета, както и с твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван да плаща подкупи на Борисов. Тримата останаха в ареста за 24 часа, след което бяха освободени. След това Софийският районен съд (СРС) обяви за незаконни задържанията и на тримата. /БГНЕС