Окончателно: Цветомир Петров е избран за шеф на СОС

Кандидатът на „Продължаваме промяната – Демократична България (Спаси София)“ Цветомир Петров бе избран за председател на Столичния общински съвет (СОС), предаде репортер на БГНЕС.

Петров бе избран с гласовете на 47 от общинските съветници.

Консенсусът е временен, до месец юли.

На миналото заседание Цветомир Петров получи едва 26 гласа подкрепа за номинацията си за председател. Той е бил кандидат за евродепутат от листите на ВМРО през 2019 година.

Новоизбраният председател на СОС заяви, че след близо три месеца неработещ Общински съвет, осъзнава, че изборът му е труден компромис от страна на политическите сили.

„Съзнавам, че компромисът и политическият диалог ще са в основата на този СОС“, каза Петров и посочи, че е крайно време да започнат да вършим това, за което гражданите са ги изпратили в СОС.

"Мечтаех да съм общински съветник, за да работя за родния си град", сподели той и допълни, че съдбата го е натоварила с много по-голяма чест и отговорност. Петров подчерта, че с избора на председател и отпушването на работата на СОС, ще позволят и на администрацията на кмета Васил Терзиев да започне да осъществява пълноценно работата си.

Карлос Контрера от ВМРО предложи в 14 часа да бъде проведено извънредно заседание на СОС, за да се пристъпи към избора на председатели на комисии и техния състав.

Борис Бонев от ПП-ДБ и Спаси София не се съгласи с предложението, като каза, че няма как днес да бъдат изпрани председатели и членове на комисиите в рамките на днешния ден. Бонев поиска това да се случи в понеделник, 12 февруари.

По-рано, преди гласуването в съвета, Вили Лилков от "Синя София" уточни, че всички са направили крачка напред за разрешаване на кризата в СОС.

"Нямаме предварителни уговорки за комисии", каза Лилков и уточни, че договореността е единствено за подкрепа на временен председател.

Всички общински съветници побързаха да направят същото:

"Работим по уточнената миналата седмица формула - наречете това тестов, карантинен, изпитателен период, за да може СОС да започне работа. Ще има много спекулации, затова - няма коалиция, няма мнозинство. Никой не дава подкрепа за напред", категоричен бе Карлос Контрера от ВМРО.

"Политическо мнозинство в този общински съвет няма. ГЕРБ остава опозиция в София", заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекилям.

"Ние сме „за" една широка подкрепа на г-н Петров, с което искаме да отпушим работата на Общинския съвет", заяви общинският съветник от „Възраждане" Красимир Гълъбов.

"Всякакви спекулации, че има някакво разбирателство, сглобки, коалиции и некоалиции са абсолютна спекулация", заяви Иван Таков от БСП. /БГНЕС