OLAF: Фронтекс прикрива случаи на отблъскване на мигранти от Гърция

Европейската гранична агенция Фронтекс редовно прикрива незаконно "изтласкване" на мигранти от гръцката брегова охрана, съобщи АФП, позовавайки се на изтекъл вътрешен доклад.

Разследване от 129 страници, проведено от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), е установило, че Фронтекс, под ръководството на бившия изпълнителен директор Фабрис Лежери, е съдействала на гръцките усилия да се принудят мигрантите и търсещите убежище, пресичащи Егейско море, да се върнат в Турция, пише немския „Шпигел“

Поверителният доклад е видян и от френския вестник „Монд“ и разследващата организация „Lighthouse Reports“. Той следва многократните твърдения на групи за помощ, че Фронтекс си затваря очите за гръцките нарушения на човешките права в морето.

"Вместо да предотвратят изтласкването, Лежери и хората му го прикриват. Те излъгаха Парламента на ЕС и скриха факта, че агенцията дори е подкрепила някои отблъсквания с парите на европейските данъкоплатци", пише "Шпигел".

Прегледът на OLAF установи, че поне шест случая на отблъскване са свързани с кораби на гръцката брегова охрана, които са били съфинансирани от Фронтекс, посочва изданието. При един от инцидентите през август 2020 г. самолет за наблюдение на Фронтекс е заснел как гръцката брегова охрана тегли лодка с около 30 мигранти на борда към турски води - когато те е трябвало да бъдат отведени в Гърция.

„Вместо да се конфронтира с гръцките власти, Фронтекс спира да патрулира по въздух в Егейско море, като заявява, че самолетите са нужни на друго място“, пише "Шпигел".

В ръкописна бележка, намерена по-късно от следователите на OLAF, се казва, че ръководството на Фронтекс е изтеглило самолетите, "за да не стане свидетел" на незаконните действия на Гърция.

Гръцкото правителство последователно отрича твърденията за изтласкване.

Разследването на OLAF обрисува ужасяваща картина на ръководството на Лежери, заявява "Шпигел", като добавя, че разкритията в доклада са изиграли роля за оставката му през април миналата година.

В отговор на изтичането на доклада на OLAF, говорителка на Европейската комисия заяви, че вече е въведен "набор от мерки" за "решаване на проблема с управлението на Фронтекс", която от началото на юли се ръководи от временния изпълнителен директор Айя Калная.

"Що се отнася до работата ни с гръцките власти, има напредък и на място", заяви Анита Хипер пред репортери, като посочи ново законодателно предложение, "което ще гарантира наличието на стабилна система за наблюдение" на пристигащите мигранти.

Седемте години на бившия шеф Лежери като ръководител на Фронтекс, белязани от многократни политически страхове във връзка с пристигащите в Европа мигранти, съвпаднаха със значително увеличение на ресурсите за агенцията.

До 2027 г. броят на служителите на Фронтекс, които ще наблюдават външните граници на ЕС, ще нарасне до 10 000. /БГНЕС