Олимпийските игри в Париж ще струват на данъкоплатците между 3 и 5 млрд. евро

Очаква се Олимпийските игри в Париж тази година да струват на държавата между 3 и 5 милиарда евро, заяви френският национален одитор, когато нови данни разкриха нарастващите нива на дълга на страната, предаде АФП.


"Все още не знаем колко ще струват олимпийските игри", заяви Пиер Московиси, ръководител на одитния орган, пред радио France Inter. "Тези игри ще струват между 3, 4 или 5 милиарда евро."

През януари миналата година Московиси беше изчислил, че крайните разходи за данъкоплатците ще бъдат "около 3 милиарда евро", което представляваше увеличение спрямо тогавашните оценки на държавния бюджет от 2,44 милиарда евро.

Сметката за всяка олимпиада често се разширява в последните етапи на подготовката, тъй като се появяват непредвидени в бюджета разходи или са необходими допълнителни средства за ускоряване на незавършените строителни работи.

Под заплахата от стачки френското правителство в момента преговаря за еднократни бонуси за служителите в публичния сектор, които ще работят по време на игрите, като само за полицията се очаква да бъдат изплатени до 500 млн. евро.

Общите разходи за Игрите в Париж, включващи частни и публични средства, наскоро бяха оценени на около девет милиарда евро, което е повече от предвидените 6,6 милиарда евро при избора на града през 2017 г.

Сравняването на разходите между игрите е трудно поради липсата на прозрачност на цифрите и сложността на сравняването на инвестициите в различните държави.


Но проучване на учени от Оксфордския университет за 2020 г. стига до заключението, че всички летни игри от 1960 г. насам са надхвърляли бюджета, като средните разходи, свързани със спорта, са се оказвали между два и три пъти (172%) по-високи от първоначалната оценка.

Най-известните случаи на превишаване на разходите са Монреал през 1976 г. и Рио де Жанейро през 2016 г., където и двата града са останали почти фалирали и затънали в дългове, както и Атина през 2004 г., което е допринесло за дълговата и финансовата криза в страната.

Организаторите от Париж бяха обещали "трезви" игри, при които съществуващата спортна инфраструктура ще се използва за 95 % от нуждите, за да се намалят разходите за ново строителство и разходите.

Бюджетният дефицит на Франция скочи до 5,5 % от брутния вътрешен продукт през миналата година, според данни, публикувани във вторник, което увеличи натиска върху центристкото правителство на президента Еманюел Макрон да намери начини за намаляване на разходите и икономии.

Дългът на публичния сектор на Франция в момента възлиза на 110,6% от БВП, което прави страната третата най-задлъжняла държава в еврозоната, изпреварвайки само изоставащите Гърция и Италия. /БГНЕС