Оливер Вархеи: Разширяването на ЕС не е въпрос на дати

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи оцени като добре дошло съобщението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за възможното разширяване на Европейския съюз през 2030 г., но според него въпросът не е в датата, а в желанието и резултатите.


"Ако това е послание от Европейския съвет, че иска най-накрая да се ангажира и да направи голям скок, за да постигне разширяване, това е добре дошла новина. Смятам, че въпросът за разширяването не е въпрос на дата, а на воля и изпълнение на предварителните условия от страна на ЕС, но и на страните партньори от Западните Балкани или трите кандидатки за членство", заяви Вархелджи в изявление преди началото на неформалната среща на външните министри на ЕС в Толедо.

Той добави, че Европейската комисия е готова да представи всякакви предложения, за да се случи това, което ще бъде видяно още на неформалната среща на върха в Гранада, Испания, в началото на октомври.

"Тогава възнамеряваме да направим смислени предложения, включително пътна карта, която да ускори не само институционалната, но и реалната интеграция на народите и икономиките в ЕС", подчерта еврокомисарят.

"За да стане това реалност, трябва да продължим да вървим напред и да вземем всяко решение, което може да бъде взето, независимо колко малко или колко голямо е то", каза Вархеи.

По време на стратегическия форум в Блед Мишел заяви, че оценката му, че Европейският съюз и Западните Балкани трябва да са готови за разширяване до 2030 г., е реалистична, но амбициозна цел, припомня БГНЕС.

"Нашият комисар никога не е разочаровал региона, особено в трудни времена." Така албанският министър-председател Еди Рама реагира на изявлението на европейския комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи, че приветства всяко решение, взето от Европейския съвет.

"Трябва да се признае, че след изненадващата реч на председателя Мишел на стратегическия форум в Блед бавният автобус на ЕС се превръща в интересно място за престой дори без свободна седалка - без съмнение пътниците от Западните Балкани могат да приемат по-дълго и по-добре продължителността на пътуването след шумен разговор", каза Рама. /БГНЕС