ООН: Милиони жени не притежават телата си

Почти половината от жените в 57 страни по света са изправени пред ограничения за това какво могат да правят с телата си, като например да правят секс, да използват контрацептиви или да търсят здравни грижи, се казва в доклад на ООН.

Авторите на доклада на Фонда на ООН за населението за първи път се обърнаха към телесната автономия на жените. Изследването, озаглавено „Моето тяло е мое собствено“, изброява атаки срещу жени в 57 страни, вариращи от изнасилване до принудителна стерилизация, от тестове за девственост до генитално осакатяване.

Проучването разглежда ограниченията върху жените, които решават какво да правят с телата си, без страх от насилие или решение на някой друг относно тяхната физическа цялост.

"Тази липса на телесна автономия има огромни последици отвъд дълбоките вреди за отделните жени и момичета: потенциално потискане на икономическата производителност, подбиване на уменията и в резултат - на допълнителни разходи за здравеопазването и съдебната система", се казва в изявление на фонда на ООН за населението.

Проучването посочва, че само 56 процента от страните, разгледани в доклада, имат закони или политики, осигуряващи задълбочено сексуално образование.

„Фактът, че почти половината от жените все още не могат сами да вземат решение дали да правят секс, да използват контрацепцтиви или да търсят здравни грижи, трябва да ни възмути“, каза директорът на UNFPA Наталия Канем.

"По същество стотици милиони жени и момичета не притежават собствените си тела. Животът им се управлява от други", каза Канем.

В доклада са изброени 20 държави или територии, в които има закони, които позволяват на изнасилвача да се ожени за жертвата, за да избегне наказателно обвинение.

В него също са изброени 43 държави, които нямат закони, регулиращи изнасилванията в семейни двойки, и се казва, че повече от 30 държави налагат ограничения върху движението на жените извън дома им. /БГНЕС

Тагове: