ООН: Нужни са по-големи инвестиции в чиста енергия в развиващите се страни

Организацията на обединените нации призова за по-големи инвестиции в чиста енергия в развиващите се страни, заявявайки, че в противен случай има малка надежда за постигане на целите в областта на климата до 2030 г., предаде АФП


Развиващите се страни се нуждаят от инвестиции във възобновяеми енергийни източници в размер на около 1,7 трилиона долара годишно, но са привлекли преки чуждестранни инвестиции в чиста енергия на стойност едва 544 милиарда долара през 2022 г., заяви Агенцията на ООН за търговия и развитие UNCTAD.

"Не можем да задоволим световните енергийни нужди и да опазим планетата и бъдещето си без масирани инвестиции на частния сектор във възобновяеми енергийни източници в развиващите се страни", заяви ръководителят на ООН Антонио Гутериш. "Закъсняхме с поне едно десетилетие в усилията си за борба с глобалното затопляне. Ето защо инвестициите във възобновяема енергия в развиващите се страни са от съществено значение и често са най-икономичният начин за преодоляване на енергийната пропаст. "Но въпреки че преходът към възобновяема енергия е глобален приоритет, инвестициите в енергийна инфраструктура и ефективност все още далеч не достигат необходимото."

Международните инвестиции във възобновяема енергия са се увеличили почти три пъти след сключването на Парижкото споразумение за климата през 2015 г., отбелязва UNCTAD в годишния си доклад за световните инвестиции. Въпреки това, според него голяма част от ръста е в развитите страни.

От 2015 г. насам "31 развиващи се страни, включително 11 най-слабо развити страни, все още не са регистрирали нито един международен инвестиционен проект с размер на комунална услуга в областта на възобновяемите енергийни източници или други сектори на енергийния преход", се казва в доклада.

Субсидии за изкопаеми горива от 1 трлн. долара

"Мащабът на предизвикателството е огромен", заяви ръководителят на UNCTAD Ребека Грийнспан. "Значителното увеличаване на инвестициите в устойчиви енергийни системи в развиващите се страни е от решаващо значение за постигането на климатичните цели на света до 2030 г."

Агенцията призова за облекчаване на дълга, за да се предостави на развиващите се страни фискално пространство за инвестиране в прехода към чиста енергия.

В доклада се посочва също, че субсидиите за изкопаеми горива по света възлизат на рекордните 1 трилион долара през 2022 г. - осем пъти повече от стойността на субсидиите, предоставяни за възобновяема енергия.

"Субсидиите за изкопаеми горива представляват възпиращ фактор за инвестициите в енергийния преход, тъй като затрудняват конкуренцията на възобновяемата енергия, особено когато тя не получава същото ниво на подкрепа", се казва в доклада. "Въпреки че постепенното им премахване е сложно, особено за развиващите се страни, това би спомогнало за насърчаване на инвестициите във възобновяема енергия."

Преките чуждестранни инвестиции намаляват през 2022 г.

В доклада се казва, че след рязък спад през 2020 г. и силно възстановяване през 2021 г., общите преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в световен мащаб са намалели с 12% през 2022 г. до 1,3 трилиона долара.

"Забавянето беше предизвикано от глобалната поликриза: войната в Украйна, високите цени на храните и енергията и дълговия натиск", се казва в доклада.

Финансирането на международни проекти и трансграничните сливания и придобивания са особено засегнати от по-строгите условия за финансиране, повишаването на лихвените проценти и несигурността на капиталовите пазари, се казва в доклада.

Очаква се натискът за намаляване на глобалните ПЧИ да продължи и през 2023 г.

Преките чуждестранни инвестиции в развиващите се страни са се увеличили с 4% до 916 млрд. долара и представляват повече от 70 процента от глобалните потоци - рекорден дял.

Този ръст обаче е концентриран в малък брой големи развиващи се икономики.

"Потоците на ПЧИ към много по-малки развиващи се страни са в застой, докато потоците към най-слабо развитите страни са намалели с 16% от и без това ниската база", каза Грийнспан.

Десетте най-големи икономики-домакини за приток на ПЧИ през 2022 г. са САЩ, Китай, Сингапур, Хонконг, Бразилия, Австралия, Канада, Индия, Швеция и Франция. /БГНЕС