ООН отстрани нефта от разпадащия се танкер край Йемен

Организацията на обединените нации съобщи, че е завършила премахването на повече от 1 милион барела нефт от разпадащия се петролен танкер край бреговете на Червено море в Йемен, предотвратявайки потенциална екологична катастрофа.

Служители на ООН и активисти от години предупреждават, че цялото крайбрежие на Червено море е изложено на риск, тъй като ръждясалият танкер "Safer" можеше да се разкъса или да експлодира, като излее четири пъти повече нефт от катастрофата с "Ексон Валдез" край Аляска през 1989 г.

Войната в Йемен доведе до спиране на операциите по поддръжката на танкера Safer през 2015 г. Корабът се използва за съхранение и е закотвен край бреговете от повече от 30 години.

"Това е важен момент, в който предотвратихме потенциално катастрофално бедствие", заяви Ахим Щайнер, администратор на Програмата на ООН за развитие, която координира сложните усилия за отстраняване на нефта от кораба.

Екипи работиха в продължение на 18 дни в крайбрежната конфликтна зона, осеяна с морски мини, при високи летни температури и силни течения, за да разтоварят петрола от кораба.

Щайнер каза, че ООН е събрала повече от 120 млн. щатски долара за операцията, която е изисквала закупуването на втори танкер за разтоварвания суров петрол, самолети, които са чакали в готовност да пуснат химикали за разпръскване на петрола в случай на разлив, и полици с повече от дузина застрахователи за гарантиране на операцията.

"Буквално до последните минути гледахме на тази операция като на такава, която трябва да гарантира най-висока степен на готовност за намаляване на риска", каза Щайнер. "Най-добрият край на историята ще бъде, когато този петрол действително бъде продаден и напусне региона."

Няма споразумение за начина, по който ще се осъществи такава сделка, и служителите на ООН в Йемен скоро ще започнат преговори с конфликтните групи в страната в опит да се споразумеят как да се поделят приходите от продажбата от танкера, чийто мажоритарен собственик е йеменската държавна фирма SEPOC. /БГНЕС