ООН прие резолюция за мащабна хуманитарна помощ за Газа

След ожесточени преговори Съветът за сигурност на ООН поиска "мащабни" доставки на хуманитарна помощ за Газа, без да призове за прекратяване на огъня, което американците не подкрепят, предаде АФП.

Резолюцията, приета с 13 гласа "за", нито един "против" и двама въздържали се (САЩ и Русия), "изисква от всички страни да позволят и улеснят незабавната, безопасна и безпрепятствена доставка на мащабна хуманитарна помощ" в Газа и призова за "спешни мерки" в тази връзка и за създаване на условия за трайно прекратяване на военните действия.

В текста се изиска също така да се използват "всички налични пътища за достъп и придвижване в Ивицата Газа" за доставка на гориво, храна и медицински консумативи на цялата територия.

"Знаем, че това не е съвършен текст, знаем, че само прекратяването на огъня ще сложи край на страданията", коментира посланикът на емирствата Лана Заки Нусейбех, която е инициатор на текста.

„Но ако не предприемем драстични мерки, в Газа ще настъпи глад. Този текст отговаря с действия на отчаяното хуманитарно положение на палестинския народ“, добави тя преди гласуването в централата на ООН в Ню Йорк, описвайки "ада, който се разгръща" на палестинската територия.

Резолюцията, резултат от продължителни обсъждания под заплахата от ново американско вето, претърпя значителна еволюция след по-амбициозния вариант, предложен от емирствата на 17 декември.

Споменаването на "спешно и трайно прекратяване на военните действия" в предишния текст изчезна, както и по-малко директното искане в следващия вариант за "спешно прекратяване на военните действия".

Руското изменение, целящо да се върне към този призив за "спешно прекратяване на военните действия", беше блокирано от Съединените щати с 10 гласа "за" и 4 "въздържал се".

Членовете на Съвета искат да избегнат още едно вето, докато жителите на Ивицата Газа, обстрелвани от израелските сили в отговор на безпрецедентната кървава атака на Хамас на 7 октомври, сега са заплашени от глад.

Министерството на здравеопазването на Хамас съобщи, че от началото на израелските бомбардировки са загинали 20 057 души, повечето от които жени, деца и тийнейджъри, и че повече от 50 000 души са били ранени.

Съветът за сигурност е широко критикуван за бездействието си от началото на войната. /БГНЕС