ООН: Рекордните 110 милиона души са принудително разселени

Рекордните 110 милиона души по света са били принудително разселени от домовете си, съобщи ООН, като определи огромния ръст като "обвинение" за света.


Войната на Русия в Украйна, бежанците, бягащи от Афганистан и сраженията в Судан доведоха до безпрецедентен ръст на общия брой на бежанците, принудени да търсят подслон в чужбина, както и на разселените в собствените си страни, заяви ВКБООН - Агенцията на ООН за бежанците.

В края на миналата година 108,4 млн. души са били разселени, посочва ВКБООН във водещия си годишен доклад "Глобални тенденции в принудителното разселване".

Броят им се е увеличил с 19,1 млн. души спрямо края на 2021 г. - най-голямото увеличение в историята, откакто се води подобна статистика през далечната 1975 г.

Избухването на конфликта в Судан предизвика допълнителни разселвания, което доведе до увеличаване на глобалния общ брой до приблизително 110 милиона към май.

"Имаме 110 млн. души, които са избягали поради конфликт, преследване, дискриминация и насилие, често примесени с други мотиви - по-специално въздействието на изменението на климата", заяви ръководителят на ВКБООН Филипо Гранди на пресконференция в Женева.

"Това е доста тежко обвинение за състоянието на нашия свят", каза той.

От общия брой за 2022 г. в световен мащаб 35,3 млн. души са бежанци, избягали в чужбина, а 62,5 млн. души са вътрешно разселени.

Има 5,4 милиона лица, търсещи убежище, и още 5,2 милиона други хора - предимно от Венецуела - нуждаещи се от международна закрила.

"Опасявам се, че цифрата вероятно ще нарасне още повече", каза Гранди.


Той заяви, че разрастващото се разселване през тази година все повече се сблъсква с "по-враждебна среда, особено що се отнася до бежанците, почти навсякъде".

"Политическото лидерството се състои в това да убедите общественото мнение, че има хора, които заслужават международна закрила", каза той.

Върховният комисариат на ООН за бежанците отбеляза, че около 76% от бежанците са избягали в страни с ниски и средни доходи, а 70% са останали в съседни държави.

Гранди заяви, че плановете на Великобритания да изпрати търсещите убежище в Руанда до произнасяне на решение за придобиване на бежански статут не са "добра идея".

Той заяви, че случаят със САЩ е по-сложен, но добави: "Притеснени сме... от отказания достъп до убежище в Съединените щати".

Съгласно по-строгите нови правила на САЩ, търсещите убежище трябва да си определят среща за интервю чрез приложение за смартфон или центрове за обработка на документи, които Вашингтон планира в Колумбия, Гватемала и други държави.

Гранди приветства стъпките на Европейския съюз към сключване на пакт за убежището и миграцията, като го нарече добър опит за балансиране на напрежението около въпроса и "относително справедлив" към мигриращите принудително хора.

Под натиска за намаляване на броя на пристигащите мигранти, миналата седмица правителствата на страните от ЕС се споразумяха за стъпки за ускорено връщане на мигрантите в страните им на произход или в транзитни страни, които се считат за "безопасни".

Гранди допълни: „Въпреки това вратата за получаване на убежище в ЕС, САЩ и Великобритания трябва да остане отворена... Хората трябва да могат да търсят убежище там, където се чувстват в безопасност… Търсещите убежище не трябва да бъдат вкарвани в затвора. Търсенето на убежище не е престъпление"./БГНЕС