ООН ще подкрепи кандидатурата на Палестина за пълноправно членство

Общото събрание на Организацията на обединените нации ще подкрепи палестинската кандидатура за пълноправен член на ООН, като признае, че тя отговаря на условията за членство, и върне кандидатурата в Съвета за сигурност на ООН за "положително преразглеждане на въпроса".

Палестинците подновяват кандидатурата си за пълноправен член на ООН - ход, който на практика би признал палестинската държава - след като САЩ наложиха вето в 15-членния Съвет за сигурност на ООН миналия месец.

Гласуването на 193-членната Обща асамблея ще послужи като глобално проучване на подкрепата за палестинците. Молбата за пълноправно членство в ООН трябва първо да бъде одобрена от Съвета за сигурност, а след това и от Общото събрание.

Но макар че само Общото събрание не може да предостави пълноправно членство в ООН, проекторезолюцията, която ще бъде подложена на гласуване на 10 май, ще даде на палестинците някои допълнителни права и привилегии от септември 2024 г. - като място сред членовете на ООН в залата на събранието - но няма да им бъде предоставено право на глас.

Дипломати заявиха, че проектотекстът вероятно ще получи необходимата подкрепа, за да бъде приет.

Палестинският стремеж за пълноправно членство в ООН идва седем месеца след войната между Израел и палестинските бойци на Хамас в ивицата Газа и в момент, когато Израел разширява селищата в окупирания Западен бряг, които ООН смята за незаконни.

Понастоящем палестинците са държава наблюдател, която не е член на ООН - де факто признаване на държавност, което беше дадено от Общото събрание на ООН през 2012 г. /БГНЕС