ООН: Следващите години са критични за замърсяването с пластмаса

Светът трябва да намали наполовина пластмасовите изделия за еднократна употреба и да намали потреблението на пластмасови отпадъци, за да спре вълната от замърсяване на околната среда, алармира доклад на ООН, предадено от АФП.


Нараства загрижеността за въздействието на микропластмасата - която се получава при разграждането на пластмасови продукти в околната среда - и която е открита от най-дълбоките океански траншеи до върха на Еверест.

При хората те са открити в кръвта, кърмата и плацентата.

Докладът на Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП) идва две седмици преди преговарящите от близо 200 държави да се срещнат в Париж за нов кръг от преговори, целящи постигането на правно споразумение през следващата година за прекратяване на замърсяването с пластмаса.

В него се излага тристранен план, основан на повторната употреба, рециклирането и диверсификацията на използваните материали, който да спомогне за намаляване на замърсяването с пластмаса с 80 % до 2040 г. и да намали наполовина производството на пластмаса за еднократна употреба.

Докладът се позовава на изследвания, според които пластмасата може да отделя 19% от глобалните емисии на парникови газове до 2040 г.

Това по същество би попречило на света да изпълни ангажимента си по Парижкото споразумение за ограничаване на повишаването на средната температура на планетата до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалното ниво.

"Начинът, по който произвеждаме, използваме и изхвърляме пластмаси, замърсява екосистемите, създава рискове за човешкото здраве и дестабилизира климата", заяви Ингер Андерсен, изпълнителен директор на ЮНЕП.

Тя заяви, че пътната карта, изложена в доклада, "драстично намалява тези рискове чрез възприемане на кръгов подход, който не позволява пластмасите да попадат в екосистемите, в телата ни и в икономиката".

През 2020 г. в световен мащаб са били генерирани приблизително 238 млн. метрични тона (mmt) отпадъци от пластмаси с кратък живот.

Приблизително половината от тях са били неправилно обработени - например изхвърлени в околната среда или изгорени.

Ако не настъпят значителни промени, ЮНЕП очаква годишният обем на пластмасовите отпадъци да достигне 408 mmt до 2040 г., включително 380 mmt от нови пластмаси на базата на изкопаеми горива. Това би означавало, че около 227 mmt пластмаси ще попаднат в околната среда.

В доклада се оценява, че с помощта на редица решения за "промяна на системите" тази цифра на замърсяване може да бъде намалена до 41 mmt.

Но в доклада се казва, че няма време за губене.

"Следващите три до пет години са критичен период за предприемане на действия, за да се насочи светът към прилагане на плана за промяна на структурата до 2040 г.", се предупреждава в доклада.

Повторната употреба е определена като най-ефективната мярка - намаляване на замърсяването с пластмаса с 30 % до 2040 г. - с въвеждането на неща като бутилки за вода за многократно пълнене, схеми за връщане на опаковки и "автомати за обратна продажба".

Докато правителствата трябва да стимулират промяната, потребителите ще трябва "да се откажат от удобството на еднократната употреба и да свикнат, че продуктите изглеждат по-малко лъскави".

Според доклада по-доброто рециклиране може да намали замърсяването с една пета, а замяната на пластмасите с алтернативи като хартия или други материали, които могат да се рециклират, може да помогне за намаляване на отпадъците с още 17%. /БГНЕС