ООН: Тревожно нарастване на религиозната омраза

В рядък момент на международно съгласие десетки държави, присъстващи на дебат в Съвета по правата на човека на ООН относно тревожното нарастване на религиозната омраза, осъдиха липсата на толерантност към убежденията на другите. Това е довело до подбуждане на дискриминация, враждебност и насилие, предаде ВОА.


Дебатът беше предизвикан от изгарянето на Корана от иракски бежанец на 28 юни пред джамия в Стокхолм, Швеция. Актът, който съвпадна с мюсюлманския празник Курбан байрам, беше широко осъден от ислямските и други страни по света.

"Тези и други инциденти изглежда са създадени, за да се изрази презрение и да се разпали гняв; да се вбият клинове между хората; и да се провокира трансформирането на различията в гледните точки в омраза и може би в насилие", заяви Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН за правата на човека, който започна дебата с пламенен призив към хората с всякакви убеждения да "действат с уважение към другите".

Той заяви: "Само по този начин можем да имаме поведение между хората, което да ни позволи да се справим заедно с предизвикателствата, пред които сме изправени."

А тези предизвикателства, отбеляза той, са многобройни, като добави, че провокативното говорене често може да подтикне към дискриминационно насилие.

"През последните години - каза върховният комисар по правата на човека - многобройни актове на насилие, терористични нападения и масови жестокости са били насочени срещу хора заради техните религиозни убеждения, включително в местата за поклонение."

Той отбеляза, че свободата на словото е основно човешко право и ограничаването на какъвто и да е вид изказване или изразяване трябва "да остане изключение - особено след като законите, ограничаващи словото, често се използват неправомерно от управляващите, включително за потискане на дебати по критични въпроси".

Приканвайки хората да се пазят от злоупотреба със свободата на словото, той заяви, че всяка държава трябва да забрани "пропагандирането на омраза, което представлява подстрекаване към насилие, дискриминация и враждебност". /БГНЕС