Опозицията в Сърбия: Вучич извърши държавен преврат

Председателят на Сръбската прогресивна партия (СПП) и президент на Сърбия тази вечер лишиха Парламента от конституционното право да вземе решение за въвеждане на извънредно положение, се казва в съобщение на Движение „Достатъчно”.

По този начин той „практически е извършил преврат с откритото съучастие на премиера и председателя на парламента“

В изявление на движението се посочва, че „Сърбия е на крачка от диктатурата” и се напомня, че „епидемиите и пандемиите са обект на Закона за намаляване на риска от бедствия и управление на извънредни ситуации".

От движението заявяват, че е неразбираемо председателят на Сръбската прогресивна партия, председателят на парламента и премиерът да не познават законите, да не спазват Конституцията и да злоупотребяват с положението си, като на практика суспендират дейността на най-висшия законодателен орган”.

„Изглежда за председателя на СПП е много по-важен въпросът да отложи неуспешните избори, отколкото да се подчинява на Конституцията и законите на Република Сърбия”, се подчертава в изявлението.

Според движението, Александър Вучич в противоречие с конституцията е иззел правомощията на парламента, обявявайки извънредно положение в страната. Следващите 48 часа ще покажат дали конституцията ще бъде спазена и парламентът ще обяви въвеждането на извънредно положение.

В изявлението си Движение „Достатъчно” обявява, че ще се бори с всички налични законови средства срещу „нарушаването на Конституцията, суспендирането на дейността на парламента и практическото въвеждане на диктатура под прикритието на опасността от коронавируса“.

БГНЕС припомня, че президентът на Сърбия Александър Вучич обяви в обръщение към нацията извънредно положение на територията на цяла Сърбия заради разпространението на коронавируса.

Ще бъдат взети мерки срещу поскъпването на основните хранителни стоки, както и на препаратите за дезинфекция. Забранява събирането на публични места на повече от 50 души. /БГНЕС

Белград / Сърбия