Турската опозиция води срещу партията на Ердоган на местните избори

Основната турска опозиционна формация Републиканската народна партия /РНП/ изпревари Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ на президента Реджеп Тайип Ердоган на местните избори.
РНП води с 38,11% от гласовете срещу 36,96% за ПСР при 48,86% преброени бюлетини в цялата страна. 61 441 882 бяха регистрираните гласоподаватели. Активността им към момента е 76.35%.

На трето място остава прокюрдската Партия за единство и демокрация /ДЕМ/ с 5,81%. Ислямистката Партия на новото благоденствие остава на 4-та позиция с 5,18%. Партията на националистическото действие (ПНД) заема 5-ото място с 3,65%.

Избирателните секции в 81 провинции на страната затвориха между 16.00 и 17.00 ч. местно и българско време.

Президентът и първата дама Емине Ердоган гласуват в истанбулския квартал Юскюдар

"Битка за местна власт от национално значение"

Кандидатите на РНП за кметове на Истанбул и Анкара Екрем Имамоглу и Мансур Яваш печелят съответно 50,29% и 58,64%. Кандидатите на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Мурат Курум /кандидат в Истанбул/ и Тургут Алтънок /Анкара/ получават съответно 41,00% и 33,68%.

В третия по големина турски град Измир води кандидатът на Републиканската народна партия Джемил Тугай с 48,04%, докато представителят на Партия на справедливостта и развитието Хамза Даг получава 37,08%.

Това означава, че кандидатите на опозиционния блок печелят Истанбул и столицата Анкара още на първи тур. Опозицията доминира в европейската част на Турция и крайбрежните егейски райони, докато Партията на справедливостта и развитието води в Анадола.

РНП очаква победа в провинциите Анталия, Адана, Адъяман, Афионкарахисар, Одрин, Хатай, Бурса и др.

ПСР води в Аксарай, Байбурт, Бингьол, Байбурт, Газиантеп и др.

Ръководителят на Висшата избирателна комисия (Централната избирателна комисия) на Турция Ахмет Йенер съобщи, че денят е преминал в спокойна обстановка, но според турските медии в хода на гласуването са извършени 2 убийства. Има и около 12 ранени.

По данни на МВР на Турция охраната на изборите е била осигурена от около 600 000 представители на силовите ведомства и доброволци.

Екрем Имамоглу (вляво) и Мехмет Курум (вдясно)

"Битката за Истанбул"

Държавният глава Реджеп Ердоган беше особено ангажиран в битката за Истанбул, където беше кмет през 90-те години на миналия век, преди да дойде на власт, в подкрепа на своя кандидат - бившия министър Мурат Курум.

Целта му беше да си върне най-големия и най-богат град в страната от досегашния кмет от РНП Екрем Имамоглу, който му го отне през 2019 г., нанасяйки му най-голямото изборно поражение.

Ако бъде преизбран, амбициозният кмет, когото Ердоган представя като „кмет на непълно работно време“, погълнат от националните си амбиции, ще натрупа точки за президентските избори през 2028 г. /БГНЕС