Опозицията зашемети Ердоган с историческа победа

Резултатите от местните избори в Турция са сериозен удар за Реджеп Тайип Ердоган, който се надяваше да си върне контрола над градовете по-малко от година след като получи трети мандат като президент.

Той водеше кампанията за победа в Истанбул, където е израснал и е станал кмет.

Но Екрем Имамоглу, който за първи път спечели града през 2019 г., отбеляза втора победа за светската опозиционна Републиканска народна партия (РНП).

Ердоган обеща нова ера в турския мегаполис с почти 16 млн. души население, но досегашният кмет на Истанбул спечели 51% от гласовете, с над 10 пункта повече от кандидата на президентската Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

За първи път от идването на власт на Ердоган преди 21 години неговата партия беше победена на изборите в цялата страна.

В столицата Анкара опозиционният кмет Мансур Яваш изпревари своя съперник, печелейки 60%, така че обяви победа, още след като бяха отчетени по-малко от половината гласове. Поддръжниците блокираха всички главни пътища в града, развявайки знамена и надувайки клаксоните на автомобилите си.

Важно е да се отбележи, че РНП е на път да спечели и в много други големи градове на Турция, включително Измир и Бурса, Адана и курорта Анталия.

70-годишният президент Ердоган призна, че изборите не са протекли така, както се е надявал, но заяви пред поддръжниците си в Анкара, че те "не са край за нас, а по-скоро повратна точка".

Той винаги е разчитал на "волята на народа" за своя авторитет и заяви на поддръжниците си, че и сега ще уважава волята на избирателите.

По време на предизборната кампания Ердоган заяви, че това ще бъде последният му мандат, който приключва през 2028 г.

Но критиците смятат, че победата би го насърчила да преразгледа конституцията, за да може да се кандидатира отново. След такова драматично поражение на местните избори в неделя това изглежда много малко вероятно.

За разлика от тях резултатът е голям успех за председателя на РНП Озгур Озел, който похвали избирателите, че са решили да променят облика на Турция в исторически вот: "Те искат да отворят вратата към нов политически климат в нашата страна".

Тълпи от хора в Истанбул се събраха пред кметството в Саръчан, един от най-старите квартали на Истанбул.

Те развяваха турски знамена и плакати, на които снимката на Екрем Имамоглу беше поставена редом с тази на бащата-основател на Турция Кемал Ататюрк, чийто плакат беше окачен по стените на сградата на местната власт.

"Мога да кажа, че доверието и вярата на нашите граждани в нас бяха възнаградени", каза Имамоглу.

И той, и Мансур Яваш са разглеждани като потенциални кандидати за президентския пост през 2028 г.

"Всичко ще бъде наред", скандираха привържениците на Имамоглу, докато танцуваха под звуците на барабани и кларинети в Сарачане.

Досегашният кмет на Истанбул за първи път използва този лозунг, когато спечели града от партията на Ердоган преди пет години. Някои от плакатите в Саръчан използваха сегашния му лозунг: "С пълна скорост напред".

"Това са само местни избори, но победата на опозицията в големите градове е значителна демонстрация на сила срещу управляващата партия", заяви 25-годишният поддръжник на Имамоглу Йешим Албайрак пред Би Би Си.

В Истанбул живее една пета от населението на Турция, което наброява близо 85 милиона души. Който контролира града ще контролирате значителна част от икономиката на Турция, включително търговията, туризма и финансите.

Преди пет години Имамоглу преобърна дългогодишното управление на Партията на справедливостта и развитието в Истанбул с подкрепата на други опозиционни партии. Но това опозиционно единство се разпадна след поражението на президентските избори миналата година и партията на Ердоган сега имаше големи надежди да преобърне победата му през 2019 г.

Преди изборите в неделя се смяташе, че резултатът от гласуването ще е близък, а кандидатът на ПСР Мурат Курум отправи силно предизвикателство.

Но управляващата партия не успя да се отърси от икономическата криза, при която инфлацията достигна 67%, а лихвените проценти - 50%.

Докато обширни части от западната, южната и северната част на Турция сега са под контрола на опозиционната РНП, прокюрдската партия ДЕМ спечели контрол над голяма част от югоизточната част на страната.

Партията на Ердоган продължава да доминира в Централна Турция и има по-голям успех в югоизточните райони, опустошени от двойното земетресение през февруари 2023 г., включително в градовете Кахраманмарас и Газиантеп.

Говорейки от балкона на партийната си централа в Анкара, той обеща да използва четирите години до следващите президентски избори, за да "се обновим и да компенсираме грешките си".

Привържениците му скандираха в отговор: "Стойте спокойно, този народ е с вас".

Около 61 млн. турци имаха право да участват в изборите в неделя, а повече от един милион млади избиратели гласуваха за първи път. Избирателната активност в 81-те провинции на страната се оценяваше на над 77%./БГНЕС