Орбан свързан с поглъщането на „Евронюз“

Субекти, близки до унгарския премиер Виктор Орбан, са участвали тайно в изкупуването на канала „Евронюз“, според съвместно разследване на унгарски, френски и португалски медии, предаде АФП.


Базираният в Португалия инвестиционен фонд Alpac Capital купи мажоритарния дял в изпитващата затруднения медийна компания през 2022 г., според информацията за около 170 млн. евро. Продажбата е била одобрена от френското правителство.

Най-малко една трета от средствата идват от източници, свързани с Орбан, разкриха унгарският разследващ уебсайт Direkt36, френският всекидневник Le Monde и португалският седмичник Expresso.

Унгарският инвестиционен фонд Szechenyi Funds е допринесъл с 45 млн. евро, се казва в доклада, който се позовава на вътрешни документи.

Получената от Direkt36 подготвителна презентация от 64 страници навежда на мисълта, че в решението са намесени политически причини.

В един от слайдовете, в които подробно е описана визията на Szechenyi Funds за „Евронюз“, като една от целите се посочва "изграждане на сътрудничество с най-добрите университети за намаляване на лявата идеология и пристрастността/едностранчивостта".

Вътрешен източник, цитиран от разследващия уебсайт, заяви, че е очевидно, че заповедта за финансиране на инвестицията е дошла "отгоре". Източникът твърди, че хората, които са направили инвестицията, са били инструктирани, че нищо не трябва да се оповестява публично.

Компанията на основния комуникационен партньор на унгарското правителство - New Land Media - също е предоставила дългосрочен заем в размер на 12,5 млн. евро на местното дъщерно дружество на Alpac Capital, участващо в поглъщането, потвърди пред Direkt36 неговият собственик Дюла Балаши.

Ръководителят на пресслужбата на Орбан Берталан Хаваси заяви, че унгарското правителство "не знае нищо" за сделката.

Спекулациите за възможното участие на националистическия лидер се появиха по-рано, тъй като ръководителят на Alpac Capital Педро Варгас Давид е син на бившия член на Европейския парламент Марио Давид, бивш съветник и личен приятел на Орбан.

Националистическият премиер на Унгария по-рано отричаше да е свързан със сделката с „Евронюз“, като подчертаваше, че неговата дясна партия "Фидес" "не крои планове за световна империя".

Откакто Орбан се върна на власт през 2010 г., много независими медии в Унгария или прекратиха дейността си, или бяха купени от негови бизнес съюзници и превърнати в про-фидески органи.

„Евронюз“ се обявява за водещ международен новинарски канал в Европа. Той твърди, че предаванията му са достъпни в повече от 400 милиона домове в 160 държави.

Премествайки базата си от Лион, Франция, в Брюксел тази година, каналът съкрати почти 180 позиции.

Стартирал през 1993 г. от около 20 европейски канала, „Евронюз“ първоначално излъчваше от Лион на 15 езика с редакционен екип от 400 журналисти.

Журналистите на „Евронюз“, интервюирани от Le Monde, съобщават, че нямат редакционно влияние върху отразяването на събитията в Унгария, а отразяването на европейските въпроси от страна на канала не изглежда да се е променило, посочва вестникът.

Профсъюзите обаче посочват рекламните договори, подписани с държави като Азербайджан или Саудитска Арабия, като твърдят, че те оказват влияние върху съдържанието. /БГНЕС