Още три месеца ще работи комисията, проучваща злоупотребите с българско гражданство

Парламентът удължи с три месеца срока за работа на временната анкетна комисия, която проучва всички факти и обстоятелства около изнесените в медиите твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство, предаде репортер на БГНЕС.

Комисията бе създадена през месец декември миналата година по инициатива на ДПС, но в последствие получи подкрепата на всички парламентарни групи.

Тримесечният срок за работата изтича през настоящия месец, но заради големия обем информация обаче, както и необходимостта от изслушване на различни институции и органи, се налага той да бъде удължен. Съставът на комисията е от 17 народни представители, разпределени на пропорционален принцип. Неин председател е Йордан Цонев от ДПС, а негов заместник - Тома Биков от ГЕРБ. В края на периода на работа ще бъде представен доклад с резултатите.

БГНЕС припомня, че в края на месец октомври м. г. председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев бе арестуван след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверение за българско гражданство, а при спецакцията в агенцията задържани бяха общо над 20 души. С обвинения по-късно се сдобиха само четирима - председателят, главният секретар на агенцията и още двама души. При проверка в банковата касета на секретаря Красимир Томов бяха открити над половин милион лева.

Впоследствие премиерът Бойко Борисов обяви, че е възможно Агенцията да бъде закрита. /БГНЕС